В края на изминалата година сделките с имоти в София обърнаха тенденцията на спад, наблюдавана през по-голямата част от 2023 г., но останаха сравнително по-малко от регистрираните през 2022 година. 

При цените на имотите има по-скоро задържане на ръста от миналите две години. Като средната цена на имотите за третото тримесечие на 2023 г. е била 1550 евро за кв.м. При средна обща цена на закупените имоти от 137 000 евро. 

На този фон лихвите по жилищните кредити все още са на много ниски нива и има налично банково финансиране. Въпреки това около половината от сделките в столицата се сключват в брой. За сравнение в големите европейски държави, като Германия например процентът на сделките с имоти, които се финансират с кредит е около 90 на сто.

За това какъв е профилът на хората, които купуват имоти в столицата и от къде според брокерите идва финансирането на сделките, money.bg разговаря с консултантът недвижими имоти и мениджър продажби в Arco Real Estate Цветелин Иванов. 

"Най-често срещаният профил купувачи са за жилищни имоти с цел лично ползване и живеене, това са над 70% от участниците на пазара. При тях покупката е емоционална и често първичните параметри на търсенето претърпяват промени.

Друг тип купувачи, които срещаме днес са спекулативните такива, те разполагат с капитал и търсят сделка, в която да купят имот в ранен или начален етап на строителство и да направят между 20 и 30% печалба в рамките на 2 години от покупката до препродажбата на такъв имот", обобщи Цветелин Иванов.

Според експерта понякога същата печалба (между 20 и 30%) се достига и за 6 месеца при инвестирани около 30% от стойността на имота, тогава спекулативните купувачи правят разлика на инвестираните средства до 100%, защото те излизат от сделката с двойно повече пари от вложените, чрез тристранно споразумение за прехвърляне на права и задължения без придобиване.

В област Пловдив се строят повече жилища, отколкото в София

В тази област на страната се строят повече жилища, отколкото в София

Докато броят на сделките намалява през 2023 г.

"Трети вид купувачи са тези, които намират сигурност в имотите и гледат на тях като убежище на средствата си и вместо инфлацията да "изяжда" част от спестяванията им, те купуват имоти, най-често с цел отдаване под наем и търсят между 4 и 6% доходност на направената инвестиция", подчерта Цветелин Иванов.

Минималният ценови диапазон в столицата за покупка на жилище започва на цени от 1300 евро на квадратен метър в крайните райони на София при добре проектирани жилища, за жилища завършени по БДС - на шпакловка и замазка.

В по-предпочитаните райони по-близо до центъра цените нарастват от 1600 до 2000 евро за квадратен метър и в най-предпочитаните южни и централни райони цените са от 2000 евро на квадратен метър до 5 цифрени суми за Идеален център и Докторска градина.

Сделките с имоти в София затихват за втора поредна година

Сделките с имоти в София затихват за втора поредна година

След бума, породен от ковид кризата

В България спрямо пазарите в Европа и Америка имаме много по-малък процент финансиране чрез ипотечни кредити спрямо покупки с лични средства. Данните от НСИ и БНБ показват че ежегодно спестяванията на домакинствата се покачват с над 10%, което е предпоставка за свръхликвидност на банките, задържането на сегашите ниски лихвени нива до влизането ни в еврозоната, както и конкуренция при банките за даване на по-добри условия.

"Българинът, колкото и да е противоречиво с нашите вътрешни вярвания и разбирания, той забогатява всяка година и спестяванията ни се трупат, покупвателната способност се покачва също", обобщи Цветелин Иванов.

Пловдив изпревари София по покачване на цените на жилищата с ръст от 18% през 2023-а

Пловдив изпревари София по покачване на цените на жилищата с ръст от 18% през 2023-а

Водещ фактор за покупка на жилище у нас е желанието за живот в по-голям имот