Американският президент Доналд Тръмп обмисля да назначи като член на борда на Федералния резерв бившият кандидат за президент на САЩ и бивш главен изпълнителен директор на веригата пицарии Godfather's Pizza Херман Кейн. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg и CNBC.

Според източниците Кейн е бил на посещение н Белия дом в сряда. В момента има две свободни места в борда на ФЕД.

Възможността за назначаването му обаче повдига въпросът дали той ще бъде одобрен от Сената, тъй като неговата президентска кампания през 2011 година приключи след повдигнати обвинения в сексуален тормоз и изневяра.

Херман Кейн е бивш председател на регионалното подразделение на ФЕД в Канзас, като той е работил за финансовата институция между 1989 и 1996 година.

Неназованите източници твърдят, че Доналд Тръмп се е срещал с различни кандидати за двете свободни места в борда на централната банка.

Американският президент многократно е критикувал председателя на ФЕД Джером Поуъл по отношение на политиката на финансовата институция за повишаване на лихвите. Според Bloomberg той дори е обсъждал възможността да освободи Поуъл от поста.

Един от начините, по които държавният глава може да влияе директно върху монетарната политика в страната е чрез номинираните от него членове на борда на ФЕД. Всеки един посочен от него обаче трябва да бъде одобрен и от Сената.