Нашият свят е навлязъл в ерата на технологичното развитие, когато ръчният труд в земеделието е все по-малко търсен, а населението на градовете бурно расте. Първоначално този феномен се наблюдаваше в развитите страни, а сега масовата урбанизация достига дори и най-бедните региони на планетата.

Динамиката на този процес и резултатите от него се различават в отделните части на света. По-специално, в Китай например, икономиката на 35 мегаполиса е сравнима с икономиките на отделни не малки страни. 

Като цяло, в резултат на десетилетия урбанизация градското население вече превишава селското население. Тази ситуация се забелязва за първи път през 2007 г., а оттогава градското население продължава да расте, докато селското население намалява.

Ето някои данни за периода 2000 - 2016 година и прогноза за най-големите градове до края на този век.

Карта по данни на ООН за разположението и динамиката в развитието на 500 града с население над 1 милион души

Снимка 346564

Източник: ООН

Северна Америка

Градовете на Северна Америка са очакваните кандидати в списъка на най-бързо развиващите се градове в света. 

Населението на най-големите мегаполиси, като Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Торонто, расте, но не твърде бързо. 

Има обаче и градове, където растежът на населението е отрицателен. По-специално, това са градове като Детройт, Кливланд, Питсбърг. 

В САЩ най-бързо растящите градове са: Остин, Тексас - среден годишен ръст от 4,1%; Шарлот, Ню Йорк - средногодишен ръст от 4,9%. 

Снимка 317645

Източник: iStock

Южна Америка

Столицата на Колумбия, Богота е най-бързо развиващия се град в Южна Америка. За периода от 2000 до 2016 г. населението му е нараснало с 3,6 милиона души, като средногодишния темп на растеж е 2,8% годишно. 

Висока динамика на увеличаване на населението се наблюдава също така в тези градове на континента: Манаус, Бразилия - 2,5%; Асунсион, Парагвай - 3%; Кочабамба, Боливия - 3.6%; Санта Круз, Боливия - 4.5%. 

Снимка 321024

Източник: iStock

Китай и Индия

Тези две азиатски държави на картата се отличават от другите света по многото градове оцветени в тъмно синьо - с огромно, бързо растящо население.

Например, ако се погледне крайбрежната ивица на Китай се вижда концентрация на основния брой бурно развиващи се градове азиатския гигант. Звучи невероятно, но населението на някои от тях се е удвоило за последните 16 години, а това на град Ксиамен (Xiamen) се е утроило.

Живеещите в Шанхай от 2000 до 2016 са се увеличил с 10,5 милиона души.

От горната карта се вижда, че най-бързо растящите градове на Индия се намират в южната част на страната. В този регион, на поне 10 големи града, населението се е удвоило за 16 години. 

Делхи, разположен в северната част на страната, е нараснал с близо 11 милиона жители от 2000 до 2016 година.

Снимка 346566

Източник: Wikipedia

 Африка

В Африка много градове, които според прогнозата на ООН, през 20100 година ще бъдат в списъка на най-големите населени места в света.

Населението на Лагос, най-големият град в Нигерия е нараснало с почти 14 милиона души между 2000 и 2016 година. 

Предполага се, че броят на жителите на този град до 2100 г. ще се увеличи до 88,3 милиона души. Така Лагос ще стане най-гъсто населеният град в света в края на този век. 

Освен това, още два африкански града - Дар ес Салам (Танзания) и Киншаса (Демократична република Конго) - ще нараснат значително до 2100 г., според прогнозата на ООН. 

По този начин тези три африкански града ще станат най-гъсто населените градове в света в края на века.