Либерия забрани на 15 официални лица, включително на доскорошния гуверньор на централната банка, да напускат страната, след като нови банкноти на стойност около $100 милиона долара изчезнаха, пише Bloomberg.

Сумата е равна на около една пета от годишния бюджет на африканската държава. След като са били напечатани в чужбина и доставени на местно пристанище, те са изчезнали.

Доскорошният гуверньор Милтън Уикс и заместникът му Чарлс Сърлийф, син на бившия президент Елън Джонсън Сърлийф, както и няколко полицейски служителя, са обект на разследването. Уикс напусна поста през март след две години служба.

Избран за президент през януари, футболната звезда Джордж Уеа обеща да се пребори с корупцията в африканската страна, която бе ударена от криза с Ебола само десетилетие след края на продължилата дълго гражданска война. Вотът бе първият демократичен след 1944 г. насам.

Правителството, което одобри $562 милиона бюджет тази година, се опитва да разбере какво се е случило с контейнерите с либерийски долари, които са били внесени между 2016 и 2018 г. по време на управлението на Сърлийф.

Африка ще е новата работилница на света. Благодарение на Китай

Африка ще е новата работилница на света. Благодарение на Китай

Пекин вече е първи инвеститор и търговски партньор на Черния континент