Новият финансов директор на Nissan се казва Стивън Ма, съобщи Reuters. Американецът беше назначен днес, след като компанията съобщи за сериозни рокади във високите етажи на управлението. По-рано източник на агенцията спомена за готвените "промени на поколенията" в автомобилния производител.

Ма се присъединява към американските операции на Nissan през 1996 година. Той е служил като финансов директор на съвместното предприятие на Nissan с китайския партньор Dongfeng Motor. 

Съобщението идва само седмици, след като японската компания определи за свой следващ главен изпълнителен директор ръководителя на бизнеса в Китай Макото Учида.

И самата Nissan ще съди Гон

И самата Nissan ще съди Гон

Плащала ли е компанията десетки милиони за жилища и членство в яхтклубове?

След драматичната смяна на бившия ръководител на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон преди почти една година, фирмата беше обхваната от скандали, спад на печалби и напрежение с топ акционера Renault.

Със назначението си 49-годишният Ма става един от най-високопоставените не-японци в автомобилния гигант. Той заменя Хироши Карубе, чието напускане също беше обявено по-рано.

"Опитваме се да постигнем промяна в генерациите в управлението на Nissan", казва източник за агенцията, запознат с въпросите, но желаещ да остане в анонимност.

Сбогуването с изпълнителния вицепрезидент по външни въпроси Хитоши Кавагучи също е значителен ход, допълват авторите. Според слухове изпълнителната власт на компанията подкрепяше изпълняващия длъжността изпълнителен директор Ясухиро Ямаучи за най-високия пост, който обаче по-късно отиде в Учида.

И самата Nissan ще съди Гон

И самата Nissan ще съди Гон

Плащала ли е компанията десетки милиони за жилища и членство в яхтклубове?