Nissan ще заведе дело срещу изгонения председател Карлос Гон заради щетите, за които се твърди, че е причинил на компанията, злоупотребявайки със средства, твърди източник на CNBC.

Гон, който остава председател и главен изпълнителен директор на партньорската Renault, вече е обвинен по три точки за финансови злоупотреби и вече е в ареста почти два месеца. Във вторник съдът отказа да го пусне под гаранция, което означава, че той може да прекара зад решетките още месеци преди започването на съществената част на делото.

Самият Гон отрича обвиненията, които включват и измама за размера на получаваната заплата в рамките на цели осем години, както и прехвърляне на личните си загуби от инвестиционна дейност на Nissan.

Делото, което Nissan може да заведе, е свързано с твърденията за използване на средства на компанията за плащане на резиденции, благотворителна дейност и плащания към саудитски бизнесмен, за когото се смята, че е помогнал на Гон финансово преди време.

Гон често е летял 100 дни годишно между централата на компанията в Йокохама и градове като Париж, Рио де Жанейро, Амстердам, Бейрут и други, където е имал жилища. Nissan е плащала за тях, като те са стрували милиони долари, но сега източници твърдят, че компанията е мислела, че плаща само за наем на апартамент в Токио.

Миналия месец Reuters съобщи, че част от плащанията за резиденциите са минавали през холандското подразделение Zi-A Capital BV и негови дъщерни дружества, които е трябвало да инвестират в технологични стартъпи.

Към момента Nissan прави проверка, за да провери дали тези разходи, както и членство в яхтклуб и други са излизали от компанията.