Повече от 33 000 служители в авиоиндустрията в Европа ще останат без работа в резултат на коронакризата, след като големите компании в сектора обявиха планове за съкращения.

Само за една седмица лидерите в индустрията обявиха, че ще освободят десетки хиляди работници с цел да намалят разходите си в резултат на почти изцяло блокираната им активност през последните седмици заради строгите ограничения за пътуванията.

Ryanair, Lufthansa, British Airways, Scandinavian Airlines и Air France-KLM потвърдиха, че ще съкратят общо 32 000 работни места. Преди това Wizz Air потвърди, че ще освободи 1000 от своите служители.

Тези действия идват като част от плановете за свиване на бизнеса на авиокомпаниите след срива в резултат от епидемията. Според експерти възстановяването след него ще отнеме години, а в следващите седмици може да се очакват още съкращения.

"Ние сме изправени пред най-голямото предизвикателство в историята си. Борим се за бъдещето на тази компания и за бъдещето на грубо 130 000 служители на Lufthansa Group", коментира в края на миналата седмица главният изпълнителен директор на европейския гигант Карстен Шпор.

Wizz Air съкращава 1000 души и намалява заплатите на останалите си служители

Wizz Air съкращава 1000 души и намалява заплатите на останалите си служители

От компанията планират и връщането на стари самолети на лизинг

Досега Lufthansa въведе съкратено работно време за над 80 000 от хората в екипа си, като групата отмени над 90% от полетите си при нормално равнище от около 3000 такива дневно.

"Заетите в авиацията ще бъдат засегнати от цунами от загуба на работни места. Без държавна помощ индустрията, ефектът върху индустрията ще бъде разрушителен", предупреждава Браян Стъртън, който е главен секретар на британската асоциация на пилотите.

Scandinavian Airlines освобождава хиляди служители

Още една европейска авиокомпания освобождава хиляди служители

Превозвачът очаква възстановяването да отнеме няколко години

Само във Великобритания лидерът British Airways може да освободи над една четвърт от служителите си, а водещата компания в бюджетните пътувания - Ryanair, ще съкрати още 3000 души.

Междувременно приходите за световната индустрия може да се сринат с 55% през тази година или с 314 милиарда долара.

Според ръководителят на Ryanair Майкъл О'Лиъри търсенето ще се възстанови не по-рано от лятото на 2022 година. Шефът на Lufthansa е дори по-песимистичен, като по неговите думи това няма да се случи преди 2023 година.

Ryanair планира съкращаване на 3000 служители и затваряне на бази в Европа

Ryanair планира съкращаване на 3000 служители и затваряне на бази в Европа

Авиокомпанията очаква полетите да се възстановят напълно след поне 2 години