Авиокомпанията Scandinavian Airlines (SAS) ще съкрати 5 000 служители заради резкия спад на търсенето, причинен от пандемията на новия коронавирус, пише CNN.

"В резултат на Covid-19 се очаква търсенето да бъде значително засегнато през остатъка от 2020 година", пише в съобщение на авиопревозвача. Според компанията възстановяването на търсенето до предишните нива ще отнеме няколко години.

"Следователно SAS трябва да адаптира бизнеса към среда с по-ниско търсене. В резултат на това компанията ще започне процеси за намаляване на размера на бъдещата си работна сила с до 5 000 позиции на пълен работен ден", допълват от скандинавската фирма.

Авиокомпанията, която през 2017 година е обслужвала близо 30 милиона пътници, сега заяви, че управлява ограничена вътрешна мрежа в Норвегия и Швеция. Превозвачът посочва и че очаква най-важният летен сезон да бъде в пъти по-слаб.

Според разбивката, обявена в съобщението, компанията ще съкрати около 1 900 щатни работни места в Швеция, 1 300 в Норвегия и 1 700 в Дания.

Lufthansa спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Най-голямата авиокомпания в Европа спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Групата очаква да получи и държавна помощ