Три от водещите авиокомпании в света влагат всичките си усилия, за да предотвратят негативния ефект на пандемията от коронавирус върху бизнеса им. Германската Lufthansa и американската Delta Air ще оставят 1500 самолета на земята. А австралийската Qantas ще освободи близо 30 000 служители.

Мерките, които планира да предприеме най-големия превозвач в Европа, са още по-строги. По думите на главният изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор Lufthansa ще спре 95% от полетите си. Така тя ще се "върне" към график за пътуванията си, невиждан от 1955 година.

"Коронавирусът постави цялата глобална икономика и нашата компания в безпрецедентно извънредно положение. Никой не може да предвиди последствията от това. Трябва да се противопоставим на тази необичайна ситуация с драстични и понякога болезнени мерки", коментира той, цитиран от Bloomberg.

Lufthansa иска държавна помощ, за да се справи с кризата

Най-голямата авиокомпания в Европа иска помощ от държавата, за да се справи с кризата

Компанията вече води разговори с властите на няколко държави на Стария континент

Тези действия от страна на компанията говорят за това, че индустрията е изправена на ръба. Според изчисленията на International Air Transport Association секторът ще се нуждае от 200 милиарда долара държавна помощ, за да се справи с негативния ефект на пандемията.

"Колкото по-дълга е кризата, толкова повече бъдещето на авиацията не би могло да бъде гарантирано без помощта на държавата", предупреждава още Шпор, след като резервациите на Lufthansa за последната седмица са се свили с близо 70%.

През миналата седмица стана ясно, че германската група вече води преговори за заем от правителствата в страните, в които се намират базите ѝ. Очаква се спасителния пакет да бъде обявен до края на настоящата седмица.

Италианското дъщерно дружество на Lufthansa - Air Dolimiti, спря всичките си полети, а австралийското и белгийското подразделение ще последват този пример в следващите два дни. Бизнесът на групата в швейцария също спира работа.

Lufthansa отмени 1 300 полета днес и утре, което ще ѝ струва от 20 до 40 милиона евро

Lufthansa отмени 1 300 полета днес и утре, което ще ѝ струва от 20 до 40 милиона евро

Причината е поредната стачка на кабинния екипаж