Lufthansa отмени 1 300 полета заради двудневната стачка на кабинния екипаж на авиокомпанията днес и утре. Стачката, която в последния момент не беше отменена легално от съда във Франкфуркт, започна в полунощ и засегна пътуването на около 180 000 души, пише Reuters.

Днес бяха отменени 700 полета, а в утре ще бъдат отменени още 600.

Протестът на служители няма да засегне филиалите на Lufthansa Group, сред които Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings и SWISS. Очаква се те да натрупат дивиденти от протеста.

Компанията се извинява на клиентите си и гарантира, че ще направи всички възможно, за да намали до минимум въздействието на мащабния протест.

По думите на вицепрезидента на фирмата Даниел Флор по всяко време могат да настъпят и други стачки. Стана ясно, че предстоят и други намаления на разходите на фирмата.

Нискотарифната компания на Lufthansa Eurowings стъпва в Източна Европа

Нискотарифната компания на Lufthansa Eurowings стъпва в Източна Европа

Тя ще отвори база в Прищина

Акциите на въздушния превозвач, които паднаха с 16% през последната година, се повишиха с 8,4% по обяд, след като имаше признаци, че усилията на компанията за решаване на спора със синдикатите ще доведат до успех. След това обаче акциите на авиокомпанията отново започнаха да спадат надолу.

Стачката на екипажа започна заради заплащането и пенсиите, a eдин ден на протести ще струва на компанията от 10 до 20 милиона евро, както обясни по-рано шефът на финансите Улрик Свенсън.

Главният изпълнителен директор Карстен Шпор също взе думата заради стачката и каза, че е готов да влезе в арбитражни разговори и с трите съюза, които представляват кабинния персонал,

Lufthansa заяви, че данните от тримесечния отчет на компанията показват спад на печалбата преди лихви и данъци с 8% до 1,3 милиарда евро при средни прогнози на анализаторите за 1,2 милиарда евро. Приходите на компанията са се увеличили с 2% до 10,2 милиарда евро.

По думите на Шпор 700-800 работни места ще бъдат съкратени в Austrian Airlines. Освен това компанията ще направи промени в маршрутната мрежа на Brussels Airlines, както и ще опрости администрацията си.

Скъпото гориво и свръхкапацитетът донесоха загуба за Lufthansa

Скъпото гориво и свръхкапацитетът донесоха загуба за Lufthansa

Компанията все пак очаква печалба за 2019 година