Американската самолетостроителна компания Boeing планира до средата на 2016 г. да съкрати около 4 хиляди работни места, в рамките на усилията за намаляване на производствените разходи.Това се съобщава в изявление на компанията, цитирано от Bloomberg.

Към този момент компанията не предвижда да извършва принудителни уволнения. Boeing разчита да напускането на 1,6 хиляди сътрудници по програмата за уволнение по собствено желание, обявена през февруари, заяви за агенцията представителят на компанията Марк Биртел.

Още 2,4 хиляди души от персонала ще напуснат компанията, поради излизане в пенсия или прекратяване на трудовите отношения по други причини.

Поделението за производства на търговски самолети, което ще бъде засегнато от тези съкращения, провежда мерки за оптимизиране на своята работа, за да отговори на изискванията на пазара, пояснява Биртел.

През 2015 г. Boeing е получил 68% от своята печалба именно от това поделение на компанията, отбелязва агенцията.

За миналата година приходите на Boeing са се увеличил с 6% в сравние с 2014-а, до 96 млрд. долара. Но само през четвъртото тримесечие  оборотът спада с 4%-  до 23,6 млрд. долара. Годишната чиста печалба е нараснала с  1% -  до $7,44 млрд., но тримесечната се съкращава с 30%, до1,02 млрд. долара.