Американската банка Citigroup Inc ще увеличи трудовите възнаграждения на жените и представители на етнически малцинствата като част от процеса за преразглеждане на фонд работна заплата на финансовата компания през 2018 година.

Целта е да се преодолеят съществуващите разлики в заплащането по полов и расов признак в поделенията на банката, първо в САЩ, Великобритания и Германия, като част от годишния процес на преразглеждане на фонд работна заплата.

В рамките на тези мерки Citi ще стане първата от големите американски банки, които ще реагира на натиска от страна на акционерите да се анализира и преодолее разликата в заплащането на двата пола за една и съща работа. 

От Citi заявиха, че са провели проучване в посочените три държави, където е установено, че жените и представителите от малцинствата получават по-малко от сътрудниците мъже, като разликата е сравнително несъществена - средно с 1-2 процента.

Трудовото им възнаграждение ще бъде увеличено въз основа на установените от проучването пропуските в заплащането, заяви говорителката на Citi, Дженифър Лоуи. 

Компанията също така посочи, че ще бъде коригирано заплащането и на останалите сътрудници, когато е необходимо да се даде определено увеличение. 

Банковата група Citigroup е основана през 1812 година, като в момента има над пет хиляди офиса в 160 страни. Citigroup има значително влияние върху цялата банкова и финансова система на САЩ, като е част от т.нар. "голяма четворка", заедно с Bank of America, JP Morgan Chase и Wells Fargo.