Една от най-големите финансови корпорации в света - американската Citigroup, постепенно ще прекрати бизнеса си в Руската федерация и ще се опита да продаде някои активи, оценявайки цената на напускането на руския пазар на 170 милиона долара, съобщиха от компанията.

Още през април миналата година Citigroup обяви решението си да се оттегли от пазарите за банкиране на дребно на 13 държави, включително Русия, като част от актуализация на корпоратваната стратегия. След въвеждането на западните санкции срещу Русия, Citibank обяви в средата на март тази година, че няма да привлича нови клиенти в Руската федерация и ще разшири процеса на излизане от руския бизнес, като го разшири отвъд търговията на дребно.

Много големи компании напоследък напуснаха Русия – изгодно ли продадоха бизнеса си

Много големи компании напоследък напуснаха Русия – изгодно ли продадоха бизнеса си

В страната вече има недостиг на резервни части

"Citi днес обяви, че като част от намаляването на операциите и присъствието си в Русия, компанията ще закрие бизнеса си с търговия на дребно и руските малки и средни предприятия. Като част от този процес Citi ще се стреми да продаде някои от портфейлите си с търговия на дребно в Русия", се казва в съобщението, цитирано от Агенция Прайм.

Отбелязва се, че процесът на ограничаване на работата с физически лица и малки и средни предприятия ще започне през това тримесечие и ще се извърши в съответствие с нормативните изисквания и с изпълнението на задълженията на компанията към нейните клиенти, служители и партньори.

"Очаква се оттеглянето на Citi да струва приблизително 170 милиона щатски долара във връзка с процеса на прекратяване на тези бизнеси в Русия, главно през следващите 18 месеца, основно поради разходи за преструктуриране, закриване на договори с доставчици и други плащания, свързани с процеса", добавиха от група.

В края на второто тримесечие на 2022 г. присъствието на Citi в Русия се оценява на 8,4 милиарда долара във финансово изражение (срещу 9,8 милиарда долара в края на предходната година), от които приблизително 1 милиард долара се отнасят за банкиране на дребно и на малки и средни предприятия в Русия.