След началото на конфликта в Украйна, много от големите компании от Европа и САЩ, които имаха активи в Русия, ги продадоха или са в процес на продажба и напуснаха страната. В повечето случаи не беше огласено на каква цена напускащите компании продават бизнеса си.

Отстъпката при продажба на бизнеса на компании, напускащи Русия, е най-малко 50%, като се имат предвид оценките от последните финансови отчети, коментира ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин, съобщи РИА Новости.

Whirlpool напуска Русия, продава бизнеса си на турска компания

Whirlpool напуска Русия, продава бизнеса си на турска компания

Какви са условията по сделката

"Когато напускащите компании преговарят с бъдещите купувачи, отстъпката за Русия там очевидно е по-висока от 50% от последната официална оценка на активите, която е направена за последните шест месеца", казва Шохин относно размера на отстъпката.

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов пък обясни, че при разглеждане на въпроса за продажба на чуждестранна компания през последните 4 месеца, са важни основно два критерия: съгласието на съответното ведомство за продажба на актива и отстъпка от минимум 50%. "Ако искат да си тръгват, нека поемат определени разходи при излизането от този актив", казва министърът.

Американският гигант за спортни стоки NIke загърбва бизнеса в Русия

Американски гигант за спортни стоки загърбва бизнеса в Русия

Магазините, управлявани от местни партньори, продължават да работят

Малко по-рано зам.-ръководителят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Сергей Красилников нарече евентуалното връщане на Западните компании "най-лошият сценарий за Русия, която е напълно самодостатъчна страна".

А междувременно, поради недостиг на компоненти за ремонт на техническо оборудване, руските сервизи за ремонт на битова техника са принудени да демонтират нови устройства за резервни части или да използват части от вече повредени устройства. Причината е, че някои чуждестранни производители спряха да доставят своя техника и резервни части за Русия.

Coca-Cola няма да произвежда и продава напитките си в Русия

Coca-Cola няма да произвежда и продава напитките си в Русия

Компанията се изтегля от ключов пазар