Nike e поредната западана марка, която обяви плановете си да напусне Русия след инвазията в Украйна през февруари. Американският гигант за спортни стоки спря онлайн поръчките и затвори магазините в страната през март.

Магазините, управлявани от местни партньори, продължават да работят, но компанията прекратява тези споразумения. 

"Nike ще напусне руския пазар. Нашият приоритет е да гарантираме, че подкрепяме изцяло нашите служители, докато  намаляваме операциите си през следващите месеци. Русия става все по-икономически изолирана след инвазията и след санкциите", се казва в изявление на компанията.

В момента страната работи върху законодателство, което ще наказва чуждестранни компании, които искат да напуснат, позволявайки на правителството да конфискува активите им и да налага наказателни санкции според Reuters.

Nike има повече от 50 магазина в Русия, около една трета от които са затворени, според уебсайта. Nike обяви, че Русия и Украйна заедно представляват по-малко от 1% от приходите на компанията.

По-рано Cisco също заяви, че ще започне да спира операциите си в Русия и Беларус. Други компании, които финализираха плановете си за напускане през последните седмици, са McDonald's и Starbucks.