Законът за затваряне на газовото находище в нидерландския град Гронинген, което е най-голямото в Европа, влиза в сила на 19 април, се казва в изявление на правителството от вчера.

"Законът за затваряне на находището в Гронинген ще влезе в сила на 19 април 2024 г. Кралят подписа закона в сряда, 17 април, а днес той беше публикуван в правителствения вестник. Това най-накрая бележи края на производството на газ там", съобщи нидерландското правителство.

Нидерландия обяви спирането на добива на газ в най-голямото находище в Европа в Гронинген от 1 октомври 2023 година. В същото време беше решено още една година - до 1 октомври 2024 г. - газовите кладенци да останат отворени в случай на много студена зима.

Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа

Най-голямото газово находище в Европа остава в историята

Заради системни земетресения

Държавният секретар по минното дело Ханс Фейлбриф, който инициира законопроекта за окончателното закриване на находището, отбеляза невъзможността за по-нататъшно използване на газовото находище, тъй като провокира земетресения и вреди на безопасността на жителите на Гронинген.

Гигантското газово находище в Гронинген в Северна Нидерландия е открито през 1959 г. и започва разработка през 1963 година. Първоначалните използваемите газови запаси на находището бяха 2,9 трилиона кубични метра.

В продължение на много години полето беше основният източник на доставки на газ за Северозападна Европа, но поради многобройните земетресения в провинцията през 90-те години на миналия век холандските власти решиха постепенно да ограничат производството от находището.