Производителят на чипове, базиран в Санта Клара, Intel ще продаде на търг 8500 патента, които компанията е получила, работейки усилено, за да стане част от мобилния свят, променен от технологията 5G.

Портфолиото за търга, който трябва да се проведе в началото на месец август, включва 6000 патента, отнасящи се за 3G, 4G и 5G мобилни стандарти, 1700 за безжично имплементиране на технологии и 500 патента, които имат "широка приложимост" в индустрията за полупроводници и електроника, пише Business Journal.

Търгът ще се проведе от офиса в Пало Алто от адвокатската кантора Sullivan&Cromwell. Intel внезапно отпадна от развитието на мобилния бизнес модем през април, след като нейният най-голям клиент Apple се съгласи да купи 5G модеми от конкурента на Intel - Qualcomm.

Intel съобщи, че е губила по 1 милиард долара на година, опитвайки се да разработи 5G модеми и вероятно ще изпусне срока да достави качествени мобилни модеми на Apple до 2020 година.

Apple иска част от бизнеса на Intel

Apple иска част от бизнеса на Intel

Двете компании водят разговори за сделката

Apple от своя страна вече от месеци води преговори за придобиване на бизнеса на Intel и дори е привлякла най-големият талант по изработването на чипове от Intel. Все още не е ясно дали производителят на чипове ще продаде бизнеса си плюс патентите на създателя на iPhone или ще ги продаде поотделно на различни компании.

Без значение дали това ще се случи или не, продажбата на патентите може да е втората по големина след патентния търг на канадската компания за телекомуникационно оборудване Nortel. През 2011 година тя спечели оферта от 4,5 милиарда долара от консорциум от компании, включващи Apple. Консорциумът се обедини, за да надхитри Google , предлагайки на Nortel пет пъти повече от дъщерната компания на Alphabet.

Intel e една от компаниите, получили най-много патенти в Силициевата долина, като изпреварва и Google, и Apple.