Японски съд изненадващо отхвърли искане за удължаване на задържането на бившия председател на Nissan Карлос Гон, проправяйки пътя за освобождаването му, съобщава BBC.

Гон е обвинен в финансови злоупотреби, тъй като умишлено е обявявал, че получава по-ниско възнаграждение в продължение на 5 години. Задържането му можеше да бъде удължено до 30 декември, при повдигане на други обвинения.

Но Окръжният съд в Токио е изслушал искането на прокурорите за продължаване на ареста и го е отхвърлил. Това означава, че Гон може да бъде освободен още в петък.

Японската прокуратура арестува шефа на Renault-Nissan Карлос Гон
Обновена

Япония арестува шефа на Renault-Nissan, алиансът изгуби над $2 милиарда

Ръководителят е заподозрян в сериозни финансови злоупотреби

Съдът не е приел и предложението за удължаване на ареста на помощника на Гон - Грег Кели. Самият Гон отрича повдигнатите обвинения.

Адвокатите му заявиха, че обвиненията са невалидни, защото не се отнасят до заплатата му, а до бъдещи плащания, които ръководителят се очаква да получи след като се пенсионира.

Японските прокурори повдигнаха обвинения и на Nissan във връзка с делото, което продължава да изпраща ударни вълни в световната автомобилна индустрия.

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Той е в пълна изолация, докато бордът на Nissan решава съдбата му, а прокурорите го разследват

Ако Гон бъде осъден, може да получи до 10 години затвор и да бъде глобен с до 700 млн. йени (6.2 млн. долара), според японския финансов регулатор.

Задържането му постави под съмнение бъдещето на Алианса - глобална група за производство на автомобили, която включва Renault, Nissan и Mitsubishi.

Японските компании вече го освободиха от ръководния му пост. Renault обаче отказа да направи същото, като вместо това назначи временен заместник-изпълнителен директор, който да поеме управлението на фирмата.