Ръководителят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор, ако обвиненията срещу него бъдат доказани и той бъде осъден.

Действията на Гон представляват "тежко престъпление", което е по-сериозно от търговията с вътрешна информация, посочва прокурор от Токио, цитиран от Bloomberg.

Ръководителят ще прекара поне още 10 дни в ареста, докато го разследват за финансови злоупотреби. Задържането му може да продължи дори няколко седмици.

Дългите задържания са нещо обичайно за японското правораздаване. Прокурорите в страната имат право да задържат заподозрени до 23 дни, без да им повдигат обвинения.

Дори след изтичането на този период, обвинителите могат отново да арестуват заподозрените по подозрение в други престъпления и да ги задържат за по-дълъг период от време.

Японската прокуратура арестува шефа на Renault-Nissan Карлос Гон
Обновена

Япония арестува шефа на Renault-Nissan, алиансът изгуби над $2 милиарда

Ръководителят е заподозрян в сериозни финансови злоупотреби

Условия в ареста са доста спартански. Арестуваните са държани в килии от 5 кв. м и спят на футони (традиционни японски дюшеци, постилани на пода). Разрешено им е да използват ограничен набор от дрехи. Дори искането за допълнителни одеала трябва да мине през адвокати. Дългите чорапи, които могат да бъдат използвани за опит за самоубийство, също не се допускат.

"Няма да има специално отношение за г-н Гон. Той ще бъде третиран като крадец", казва пред New York Times бившият японски прокурор Цутому Накамура.

Адвокатът на Гон - Мотунари Оцуру също е бивш прокурор с богат опит в подобни случаи, съобщава държавната NHK.

Гон е арестуван в понеделник, малко след като каца с корпоративния си самолет на летище "Ханеда" в Токио. Все още не му е повдигнато официално обвинение.

Той е объркан и шокиран от задържането си и остава откъснат от света, без да има възможност да разкаже своята версия или да изгради правилна стратегия за отбрана, съобщават източници на френския вестник Les Echos.

Управителният съвет на Nissan провежда дълго заседание днес, на което трябва да реши дали да уволни Гон. Решението не е нужно да бъде единодушно, но мненията са разделени, тъй като директорите нямат достатъчно информация за злоупотребите, в които е заподозрян ръководителят.

След гласуването изпълнителният директор на Nissan Хирото Сайкава вероятно ще замени Гон като временно изпълняващ длъжността председател на борда. Компанията обаче няма да даде пресконференция след заседанието.