Nissan не успя да назначи наследник на Карлос Гон за председател на борда на автомобилния производител, след арестуването и уволнението му за финансови злоупотреби през миналия месец, съобщава информационната агенция Kyodo News.

Гон може да остане в ареста до края на годината, тъй като прокурорите в Токио възнамеряват да му повдигнат ново обвинение за умишлено занижаване на доходите, обяви японският вестник Sankei, цитиран от Reuters.

Състав от трима външни директори на Nissan отхвърли решението за препоръчване на заместник на задържания Гон, предаде Kyodo News.

Арестът на висшия мениджър предизвика нови опити на Nissan да отслаби контрола на Renault във френско-японския им алианс. 64-годишният Гон беше архитект на алианса и една от най-популярните фигури в автомобилната индустрия.

Японската прокуратура арестува шефа на Renault-Nissan Карлос Гон
Обновена

Япония арестува шефа на Renault-Nissan, алиансът изгуби над $2 милиарда

Ръководителят е заподозрян в сериозни финансови злоупотреби

Nissan натовари бившия търговски и индустриален служител Масаказу Тойода, пенсионирания изпълнителен директор на Renault Жан-Батист Дюзан и състезателят Кейко Ихара с избора на нов председател който ще бъде представен на останалата част от управителния съвет на следващата му среща на 17 декември. Промените в борда трябва да бъдат одобрени от акционерите.

Гон е задържан в Токио от 19 ноември заради подозрения, че е заговорничил с бившия представителен директор Грег Кели да занижава възнаграждението му наполовина от реалните 10 млрд. йени (88 млн. долара) в продължение на 5 години от 2010 г. Властите в Токио удължиха задържането му до 10 декември.

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Шефът на Renault-Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор

Той е в пълна изолация, докато бордът на Nissan решава съдбата му, а прокурорите го разследват

Прокурорите планират да арестуват Гон и Кели на 10 декември за същото престъпление, обхващащо периода от 2015 до 2017 г., по време на който заподозрените твърдят, че са подценявали приходите на Гон от около 4 млрд. йени (35.45 млн. долара).

Ако властите одобрят максималното задържане за този случай, Гон и Кели ще останат в ареста до 30 декември.