Европейският автомобилен концерн Stellantis NV предложи на около 3,6 хиляди служители на своите заводи в Италия доброволно да прекратят трудовите си договори, съобщи синдикатът FIOM-CGIL.

По-специално по този начин компанията възнамерява да намали персонала на фабриките в Мелфи, Помиляно д'Арко, Мирафиори и Термоли, пише MarketWatch с позоваване на изявление на синдиката.

Говорител на Stellantis не коментира цифрите, но отбеляза, че последните споразумения със синдикатите са отговор "на последиците от продължаващия процес на енергиен и технологичен преход, който засяга всички аспекти на автомобилния сектор".

Ден преди това Stellantis обяви съкращаването на около 400 души в САЩ.

Решение на Fiat налага затварянето на 11-годишна автомобилна фабрика в Сърбия

Решение на Fiat налага затварянето на 11-годишна автомобилна фабрика в Сърбия

Около 140 работници остават без работа

Компанията дава работа на около 43 000 души в Италия, включително около 15 000 в района на Торино, в северозападната част на Италия, историческата родина на Fiat, която се сля с производителя на Peugeot PSA, за да създаде групата Stellantis.

Пакетите за доброволно съкращаване са основният инструмент, използван от Stellantis за съкращаване на работната сила в Италия, която възлизаше на около 55 000 души, когато групата беше създадена в началото на 2021 г.

Автомобилният производител, който в сряда повтори, че Италия играе централна роля в глобалните му операции, преговаря с италианското правителство за условия, които му позволяват да увеличи годишното си производство в страната до един милион автомобила от около 750 000 миналата година, пише Reuters.

Fiat спира моделите с бензинови и дизелови двигатели до 2030 година

Fiat спира моделите с бензинови и дизелови двигатели до 2030 година

Целта е електрическите модели да струват колкото конвенционалните им предшественици

Цените на акциите на Stellantis слабо се промениха по време на търговията в Милано в четвъртък. Пазарната стойност на компанията се е увеличила с 26,2% от началото на тази година до 81,9 млрд. евро.

Автомобилният производител е създаден в началото на 2021 г. в резултат на сливането на Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) и PSA Group. Произвежда автомобили под марки като Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Citroen, Fiat, Maserati, Opel, Peugeot и Alfa Romeo.