Автомобилната фабрика Adient Seating в сръбския град Крагуевац, която доставя автомобилни седалки на Fiat и която работи от 11 години, ще трябва да спре работа до края на февруари. Причината: От Fiat не са планирали местния завод като доставчик за оборудването за новия си модел автомобил, чийто седалки трябваше да се произвеждат там, съобщават местните медии.

Около 140 служители във фабриката остават без работа. На част от тях е предложено да се преместят в друг завод на компанията в чужбина, но тези, които нямат възможност да го направят, са обезщетени само с една минималната работна  заплата, пише eKapija.

 Сърбия ще произвежда електрическия модел Fiat Panda от 2024-а

Държава от Балканите ще произвежда електрическия модел Fiat Panda от 2024-а

През април 2022 г. Stellantis и Сърбия подписаха споразумение за общо инвестиране на стойност 190 милиона евро

"На работниците е предложено да кандидатстват за преместване в друга фабрика на Fiat или да кандидатстват за социалната програма, тоест обезщетения, които са минимални, коментира един от работниците.

Fiat Panda

Източник: Fiat

Fiat Panda

Около 70-80 души от завода вече са подали молба за преместване в чужбина, останалите чакат обезщетения, съобщават още сръбските медии.

Adient сглобяваше седалки за Fiat от свои доставчици. Това бяха и едни от най-скъпите компоненти, които автомобилната компания слагаше в колите си. Всички останали основни части са от Италия.

Компанията е взела решение сама да произвежда седалките за новия си модел, чието производство трябва да започне тази година.

Fiat ще произвежда само електромобили след инвестиция от $35 милиарда

Fiat ще произвежда само електромобили след инвестиция от $35 милиарда

От 2027 година