Работещите в туристическата индустрия на Турция, включително тези в 5-звездните хотели, са възмутени от факта, че испанските им колеги печелят 7 пъти повече. В същото време задълженията на персонала в двете страни са почти еднакви, обемът на работата на практика е същият. Затова сега турците, заети в този важен за страната бранш, искат да живеят по същия начин. Експертът Керим Думан отворя очите на местните хора за суровата действителност, коментарът му е публикуван от вестник Turkiyeturizm, пише tourprom.ru.

Стачка на журналисти от BBC Турция заради ниски заплати

Стачка на журналисти от BBC Турция заради ниски заплати

Положението със заплащането в медийния сектор на управляваната от Ердоган Турция става все по-тежко

Анталия, като столица на туризма в Турция, през 2021 г., в контекста на пандемията на коронавирус, затвори туристическия сезон на "добра кота"- 9 милиона летовници. В същото време през годината в страната са работили 370 хиляди служители в туристическия сектор.

Местният персонал обаче изпитва особено натоварване през зимния сезон. От 422 петзвездни хотела в курорта Анталия е отворена само една трета - 135 обекта. И всичко в името на платежоспособните германски гости, които охотно дават бакшиш на туристическите работници. Напоследък обаче не са дошли толкова много германски туристи, колкото биха искали турците.

Както отбелязва изданието, в контекста на икономическата криза в страната служителите в туристическия сектор разчитат на бакшиши, тъй като на фона на пандемията заплатите им са паднали толкова много, че са се превърнали в едни от най-ниските в турския списък на професиите. Преди няколко години ситуацията беше различна.

Сега средната заплата в републиката е 2 800 - 4 250 лири (около 380 - 560 лева при сегашния курс на лирата на БНБ, бел ред.). И за тази сума турците работят на пълни смени в рамките на цял месец.

"Условията на работа в хотелите, отворени през зимата, са много трудни. Но в днешната ситуация е много трудно да се намери работа. Туристическите работници трябва да издържат", цитира изданието един служител от тази сфера.

Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Миналата ръстът на цените в Турция достигна рекордни стойности за последните 19 години

Според юриста Керим Думан всеки ден става все по-трудно за туристическите работници. Той обърна внимание на приблизително еднаквото количество работа, но несъответствието между заплащането на служителите в туризма в Турция и средиземноморските страни.

"Туристически работник в Испания печели 12 евро на час. Персоналът там получава 7-8 пъти повече от колегите си в Турция", каза той.