Uber Technologies ще назначи Дара Косровшахи като главен изпълнителен директор на компанията, съобщава Bloomberg, цитирайки два източника. Новият шеф на гиганта за споделени пътувания идва от Expedia - международна туристическа компания, която притежава няколко бранда.

48-годишният Косровшахи, роден в Иран, ще наследи начело на Uber съоснователят на компанията Травис Калник, който бе принуден да напусне след редица скандали.

Косровшахи ще трябва да се справи с редица предизвикателства на новата си позиция в компанията, докато същевременно си проправя път към излизането на Uber на борсата. Новият директор ще трябва да успее най-накрая да изкара компанията на печалба, както и да се изправи пред делото за откраднати търговски тайни, заведено от Waymo. Сред останалите му задачи са връщането на блясъка на бранда Uber, както и връщането на духа на 15 000 служители по цял свят.

Сред останалите кандидати, които имаха шанс да поемат трудния пост, бяха главният изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман, както и председателят на съвета на директорите на General Electric Джефри Имелт.

Косровшахи е един от най-гласовитите представители на технологичния сектор и опозиционер на президента Доналд Тръмп.

Инвеститор в Uber предложи компанията да се слее с Tesla

Инвеститор в Uber предложи компанията да се слее с Tesla

Ако го направят, ще победят всички, смята той