Бившият изпълнителен директор на General Electric Джефри Имелт е фаворитът за нов шеф на Uber.

Имелт е предпочитаният кандидат на голяма част от управителния съвет на компанията за споделено пътуване. Още двама души остават в надпреварата за шеф на Uber, съобщава технологичният сайт Recode.net, цитирайки няколко анонимни източника.

Управителният съвет се очаква да избере новия изпълнителен директор в рамките на следващите 2 седмици.

"Имаме нужда от някой с умението да ни придвижи напред. Няма как да направим перфектен избор, но всички започват да се изчерпват", посочва анонимният източник.

Имелт подаде оставка като изпълнителен директор на General Electric на 1 август. Той обаче остава председател на конгломерата.

Инвеститорите и служителите на индустриалния гигант често критикуваха начина му на управление, а при оставката му акциите на компанията се търгуваха на по-ниско ниво, отколкото през 2001 г., когато пое поста.

Пред бившия ръководител на General Electric има и още една пречка: че не е жена. Заради скандалите, свързани със сексуален тормоз, мнозина призоваха Uber да назначи жена на най-ключовия пост.

Това обаче едва ли е пречка за Имелт. Според Recode и Washington Post, никой от останалите трима кандидати за ръководната позиция не е жена.

Uber е без ръководител след оставката на съоснователя и досегашен изпълнителен директор Травис Каланик през юни. Компанията страда от остра липса на ръководни кадри, след като от началото на годината по различни причини бе напусната от няколко ключови мениджъри, включително главните финансов и оперативен директор.

За същия период превозвачът бе разтърсен от поредица скандали, свързани със сексуален тормоз, кражба на интелектуална собственост и цялостната работна среда в компанията.

Кризата бе тежък удар върху публичния имидж на компанията, прогони някои от бизнес партньорите и й донесе проблеми с властите. Спиралата от проблеми в крайна сметка струва поста на Каланик.

Търсенето на нов изпълнителен директор също предизвика серия от скандали. Един от ключовите инвеститори в компанията Benchmark Capital заведе съдебно дело срещу Каланик, обвинявайки го, че иска да провали намирането на подходящ кандидат с идеята отново да заеме поста.

Други инвеститори остро разкритикуваха Benchmark заради делото срещу Каланик, а самият той категорично отхвърли обвиненията и направи всичко възможно да изпрати делото на арбитраж.