Френската компания Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, повери ръководството на своята "умна" фабрика в Пловдив в ръцете на инж. Мария Топчийска.

Тя встъпва в длъжност от януари 2020 г. и е първата жена, която застава начело на фабриката на Schneider Electric в България. Г-жа Топчийска е работила за производствени предприятия от различни сектори в страната и чужбина и притежава ценен опит като МТМ и лийн обучител. В продължение на няколко години Мария Топчийска е външен консултант на Schneider Electric, а от две години и част от екипа на компанията като мениджър "Индустриализация и поддръжка". Именно тя ръководи процеса за превръщането и сертифицирането на пловдивския завод като Smart Factory, което стана факт в края на 2019 г. За да получи престижния сертификат, българската производствената база покрива множество високо стандартизирани международни критерии. Фабриката оперира с BMS (Building Management System) или дигитални системи за енергиен мениджмънт.

Какво представлява най-умната фабрика в Пловдив

Какво представлява най-умната фабрика в Пловдив

Schneider Electric ще е пример за всички бъдещи кандидат-инвеститори в България благодарение на постиженията си в достигане до Индустрия 4.0

Мария Топчийска ще отговаря за дългосрочната визия за развитието на завода, свързана с непрекъснатото усъвършенстване на системите за управление, поддръжка и ефективност, за да може Smart Factory в Пловдив да изпреварва времето си и да задава модел у нас и в чужбина.

"Екипът на Schneider Electric в България постоянно инвестира в създаването и внедряването на иновативни технологии. И резултатът е, че над 65% от процесите в производствената база в Пловдив са изцяло автоматизирани", посочи инж. Мария Топчийска. "Встъпвам в длъжност с чувство на удовлетворение от постигнато, но и със съзнанието за сериозна отговорност, тъй като сега заводът е демонстрационен център за 14 държави, както и за чуждестранни компании с планове да инвестират в България", допълни тя.

Schneider Electric има нов регионален мениджър в България, Албания, Македония и Косово

За първи път българин ще бъде мениджър на Schneider Electric у нас и на още 3 пазара

Радослав Кошков е част от екипа на компанията от 2000 година