Всеки се надява да направи добър избор за развитие на кариерата си, който ще го доведе до щастливо и проспериращо бъдеще. Но за съжаление не всичко е в нашия контрол, когато става въпрос за удовлетворение от работата. Специалистите по човешки ресурси предупреждават, че дори да издържате в работно място, което осъзнавате, че се е превърнало в токсично, това е най-ясната индикация, че имате нужда от нова работа.

Нека все пак бъдем реалисти: нито една работа не е перфектна. Независимо дали обичате работата си или не, ще има сутрини, когато отлагате работата си поне пет пъти, ще има и дни, когато се чувствате свободни и готови да се приберете вкъщи.

Проблемът идва тогава, когато това се случва всеки ден, пише Forbes, цитирайки три основни признака, обобщени от стотици амбициозни корпоративни професионалисти с високи постижения, на които на които са им били нужни месеци (дори години), за да разберат, че са на грешната работа.

Ето и топ 3 знака, че сте на грешното работно място:

Смятате, че сте ниско платени

Чували сте от други колеги и приятели в бранша, че печелите по-малко, отколкото трябва. Дори сте направили свое собствено проучване, за да разберете пазарната си стойност и виждате, че може да ви се плаща повече. Въпреки това вашата компания не смята това за нужно. Дори да е печеливша, дори вие да сте лоялен към нея и дори сам да сте повдигнали въпроса пред работодателя си.

Скучно ви е

Обичате предизвикателствата, искате да се развивате и не смятате за нормално да боксувате на едно място твърде дълго време. Искате да ви е интересно и времето в работа да минава неусетно, но вместо това непрекъснато гледате часовника си и чакате да удари 17 или 18 часа. със сигурност ви е нужна промяна.

Намате свободно време

Тази седмица има страхотна премиера на нова пиеса, приятелите ви се отдалечават, защото все нямате време за тях, дори не сте виждали роднините си твърде отдавна? Защото нямате време, заради работата. Не, това не е нормално, особено ако вършите наемен труд. Да бъдете професионалист в работата си определно не означава да сте отдаден само на нея. Напротив, това води до "прегряване" и нетрудоспособност. И е твърд знак, че ви е време за промяна.

Разбира се, съществуват още десетки признаци, че работата, която вършите вече не е най-добрата за вас. Експертите съветват преди да я смените, все пак да опитате да подобрите нещата. Но едно е основното нещо, което трябва да ви говори, че нещата едва ли ще се подобрят. И това е да ходите на работа с неприязън и свито сърце.