Не е лесно човек или неговият бизнес да стане успешен и със сигурност това не става за една вечер. Има обаче малки неща, които можете да правите ежедневно, за да се приближавате до постигането на професионалните си цели. Най-легендарните лидери в света - от Илън Мъск и Опра Уинфри до изпълнителни директори в Google и Facebook, всички гледат на успеха като на процес, за който е необходимо време и постоянство.

Ключовото е човек да бъде търпелив и отдаден. Ето и шестта съвета на CNBC за неща, които да правите ежедневно и с които да ви доближат до успеха.

1. Четете книга, която не е пряко свързана с вашата кариера

Четенето е един от най-лесните начини да видите живота от друга гледна точка и да развиете емпатията, необходима, за да сте добър лидер. Важно е да разширявате кръгозора си извън своите познания.

Не случайно Мъск включва произведения на научната фантастика и различни биографии като някои от основните неща в своя списък за четене. "Бях отгледан от книгите. Първо от книгите и след това от родителите ми", споделя Мъск в интервю за списанието Rolling Stone.

2. Поизпотете се

Не, не става въпрос да отидете на сауна или да практикувате йога, а да излезете от комфортната си зона.

Предприемането на нещо ново и непознато за вас е знак, че сте на прав път. В противен случай няма да стигнете много далеч. Ако не обичате да говорите пред публика, то бъдете първият, който говори на следващата ви среща с екипа. Въпреки че може да сте притеснени, направете го и ще се почувствате много по-добре.

Марк Зукърбърг прекарва години в изучаването на екзотичния език мандарин като накрая успява да го овладее. Просто трябва да знаете, че страхът е най-лошият враг на успеха.

 Най-богатата жена в света, спечелила състоянието си сама, споделя 3 съвета за успех

Най-богатата жена в света, спечелила състоянието си сама, споделя 3 съвета за успех

Тя е започнала бизнеса си от своя апартамент, а днес е работодател на 82 000 души

3. Спортувайте

В своето петгодишно проучване на заможни хора Том Корли установява, че упражненията са нещо, което всички правят. "Тези, които са си изградили навика да спортуват имат огромни предимства пред тези, които не го правят", пише той в своя блог. Те включват по-висок коефициент на интелигентност, сила на волята, увереност и до 20 процента повече енергия.

Редица милиардери, включително Опра Уинфри, Шерил Сандбърг и Ричард Брансън включват упражнения в ежедневната си рутина. Изследванията дори установяват, че малките количества ежедневни натоварвания могат значително да помогнат за удължаване на живота ви.

4. Отзовавайте се

Истински успешните хора разбират важността на това да се отзоваваш, особено на хората в нужда.

През 2010 година Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет стартират благотворителната организация The Giving Pledge, в която заможни хора и семействата им даряват повече от половината си богатство за каузи свързани с намаляване на бедността и подпомагане на глобалното здраве.

Естествено, не е нужно да дарявате огромни суми. Може да правите и по-простички неща като това да помогнете на преуморен колега или възрастен човек с покупките му. Ако си казвате обаче, че сте твърде заети, за да направите или върнете услуга, значи сте и твърде заети, за да успеете.

5. Бъдете смели

Майкъл Джордан веднъж казва: "Играя, за да печеля, независимо дали по време на тренировка или на истинска игра. И няма да позволя на нищо да застане между мен и състезателния ми дух за победа." Професионалният баскетболист преминава от това да е изключен от баскетболния си отбор в гимназията до шест първенства и създаването на една от най-значимите спортни марки в историята.

Трябва да знаете, че ако не можете да прощавате и задържате недоволството си, това ще ви кара да се чувствате зле. Но може много да се мотивирате, когато се изправите пред конкуренцията си и тези, които се съмняват във вас. Това ще ви тласне да направите всичко по силите си, за да успеете и да докажете, че те грешат.

80-годишен бивш ръководител на Apple  разкрива какво е научил за успеха

80-годишен бивш ръководител на Apple разкрива какво е научил за успеха

Той е получил този урок от Стив Джобс и Бил Гейтс

6. Излизайте сред природата и размишлявайте

Всички знаят, че прекарваме твърде много време на телефоните си, но това, за което не се говори толкова много, е какво не успяваме да направим, а именно да зарежем устройствата си, да излезем навън, да повървим и просто да размишляваме.

Проучване от Американската психологична асоциация установява, че разходките на открито могат да увеличат креативността и да подобрят уменията за разрешаване на проблеми.

Марк Зукърбърг, Ричард Брансън и изпълнителни директори в Google и LinkedIn също обичат да провеждат срещите си ходейки навън, защото им помага за оформянето на нови идеи.

"Смятам, че това е много по-бърз начин да захванете работата, да постигнете решение и да финализирате сделките си", споделя Брансън в блога си. "Освен това е и чудесен начин, с който да включите малко упражнения в ежедневието си и да останете фокусирани в натоварения ден."

Милиардерите, които са тръгнали от нищото

Милиардерите, които са тръгнали от нищото

Как успяха да стигнат до върха?