Няма много гаранции за постигане на сигурен успех. Един от вариантите, които работят, е стремеж към "целенасочен живот". Така смята бившият главен изпълнителен директор на Apple Джон Скъли.

Този урок е научил от технологичните лидери Стив Джобс и Бил Гейтс преди 40 години. Сега той го предава на студенти от Университета Том Джеферсън във Филаделфия, пише CNBC.

"Моят съвет към вас е да си изберете цел, която да направлява живота ви", казва той в речта си пред студентите.

Скъли твърди, че той винаги първо е търсел цел през 80-е години на миналия век. По това време и Стив Джобс, и Бил Гейтс са работели върху развитието на своите респектиращи благородни каузи, за да направят живота на хората по-лесен чрез технологията.

"Благородни каузи беше понятие, което аз не бях чувал преди", признава Скъли.

Той е работел в Pepsi, когато Стив Джобс му предлага да работят заедно в Apple през 1983 година, със следния въпрос:

"Искаш да продаваш вода със захар през останалата част от живота си или искаш да дойдеш с мен и да промениш света?"

Качеството, което превърна Стив Джобс в лидер

Качеството, което превърна Стив Джобс в лидер

То спасява Apple и Microsoft от фалит

Тогава беше много важно да откриеш цел и да работиш за постигането ѝ.

"Получи се така, защото темпът на промяната се ускори, а с него и начинът, по който работим", обяснява Скъли.

Според него днешното време е много по-благосклонно за предприемачите. Всеки може да развие идеята си, без значение от това каква е кариерата на човек и колко далече е сигнал в нея.

По думите му определянето на цел звучи много лесно на думи, но е трудно за реализиране, особено за тези, които сега започват да работят.

Скъли препоръчва да се намери правилния подход, за да се стигне до целта. Той може да бъде ненаситно любопитство към света и отворено съзнание за възможностите, които носи той.

По време на периода 1983-1993 година, когато е бил на поста главен изпълнителен директор на Apple, той се е водел от тези методи.

Скъли обаче предупреждава, че няма място за притеснение, ако човек все още не знае точно каква цел има или пък ако има прекалено много препятствия по пътя към постигането ѝ.

"Има много тънка граница между успеха и провала. Само защото някой е успял, това не означава, че е толкова различен от останалите. Провалът също е много важен в израстването на всеки."