Ню Йорк е е световен мегаполис, в който има доста повече хора с високи доходи, отколкото в други американски градове и щати. Мнозина отиват в този град в търсене на добре платена работа, която се предлага на пазара.

Около 30% от жителите на Ню Йорк получават шестцифрени заплати. Сред тези, които получават годишна заплата $100 000 са представители на такива професии като бизнес анализатор, асистент мениджър, софтуерен инженер. 

В същото време средната заплата в Ню Йорк е $69 211. Затова със заплата от 100 000 долара можете да се смятате за наистина богат човек. Въпреки това, след данъците, приходите ви ще бъдат по-близо до $65 000. Освен това, разходите за живот в Ню Йорк също са много високи. 

Експертите на BusinessInsider събраха факти за това как бихте живели в Ню Йорк дори със заплата от 100 000 долара.

Снимка 399392

Източник: iStock

Цената на живота в Ню Йорк е с 129% по-висока от средната цена на живот в страната, според PayScale. Например, един галон мляко струва средно $4.53, докато средната цена заа страната е $ 3.50.

Разходите за всичко в Ню Йорк са много по-високи от средните за страната. По-конкретно, месечен абонамент за фитнес в този град струва средно $100, а вечеря в ресторант за двама е 57 долара, а стандартната прическа при фризьора е $26.

Снимка 316687

Източник: Getty Images

Много скъп обществен транспорт. Месечният билет за обществен транспорт струва 121 долара. Според този показател Ню Йорк се нарежда на пето място сред 50-те града с най-скъп транспорт в света.

Значителна част от доходите отиват за плащане на данъци, като данъкът върху продажбите (той е аналогичен на ДДС в Европа) в града е 4,5%, а освен това за щата - 4%, така че купувачите плащат общо данък от 8%, пазарувайки в магазините на Ню Йорк. За сравнение, в САЩ данъкът върху продажбите варира от 2.9% до 7.25% в повечето градове, докато в някои щати въобще няма такъв.

В данъци върху жилищата в Ню Йорк са ниски. В града данъците върху имуществото са средно не много високи - 0,8%, в сравнение със средното за щата и за страната - съответно 1,65% и 1,19%.

Цената на жилищата е сред най-високите видове разходи в Ню Йорк. Ако искате да си купите къща в Ню Йорк или в предградията, тогава заплатата от $105 684 едвам ще ви позволи да платите сумата на кредита, лихвите, данъците и застраховките, според портала HSH. И това е след като се вземе предвид факта, че вече сте направили първоначално плащане от 20% - около $80 780. 

Средната цена на жилищата в Ню Йорк е $ 403 900, която е 369% по-висока от средната за страната.

Снимка 321167

Източник: EPA/БГНЕС

Наемането на дом също не е лесно. Ако следвате популярния съвет, да давате повече от 30% от годишния си доход за жилище, това ще означава, че ще имате 2500 долара за наем на месец. 

Изглежда, че това е доста значителна сума, обаче, когато става въпрос за Ню Йорк, не е толкова просто. Средният месечен наем в града е 3 667 долара. В Манхатън можете да наемете студио за $2 550. Ако искате да наемете едностаен апартамент в Манхатън, тогава наемът му ще струва $3 100.

Ще трябва да търсите съквартирант. В допълнение към директното плащане на наем, ще трябва да платите комисионна на агент по недвижими имоти, който обикновено е равен на един месечен наем. 

Като се вземат предвид всички тези разходи, ще бъде по-изгодно да наемете апартамент със съквартирант. Така правят и много нюйоркчани. Според проучване от 2017 г. почти 40% от възрастните наематели в Ню Йорк живеят със съквартирант.

Снимка 383838

Източник: iStock

Манхатън е най-скъпият район на Ню Йорк. Ако се съгласите да не живеете в Манхатън, тогава други райони на града са по-евтини, по-специално Бруклин, Куинс, Бронкс. 

Средната цена за наемане на студио в Бронкс е $ 1 450, а цената за наемане на студио в Куинс или Бруклин е съответно $ 2 175 и $ 2350.

Научете се да живеете в много малък апартамент. Ако имате желание да бъдете на всяка цена в Манхатън, тогава трябва да се научите да живеете в много ограничено пространство.

Малките апартаменти са много често срещани в Ню Йорк. По-специално, такива апартаменти се предлагат в Carmel Place в долния Манхатън. Те са построени през 2015 г., за да помогнат на града да се справи с нарастващото население и проблема с недостига на жилища.

Снимка 221649

Източник: архив ЕПА

Площта на тези апартаменти варира от 24 кв. м до 33 кв. метра. За сравнение средната площ на апартаментите в Манхатън е 65 кв. метра.

А месечният им наем е 2775 долара. Но освен живот в центъра на града, предимствата на тези апартаменти включват достъп до фитнес зала, пране, доставка на храна. достъп до развлечения, както и вградени модерни уреди и наличието на мебели.