На 4-ти юни беше официално открит сезон лято 2022 във ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол. Сред гостите на събитието бяха партньори на FPI Hotels & Resorts - българска хотелска верига, част от която е уникалното селище, както и представители на медиите.

"Нашата прогноза е за различен, но успешен сезон, в който очакваме основният поток от гости да бъде от българи", коментира Марио Захариев, основател и изп. директор на "ФеърПлей Интернешънъл", компанията зад проекта.

"За първи път от две години очакваме и повече чужденци - англичани, германци, румънци, както и много българи от чужбина, които традиционно прекарват лятната си почивка по българското Черноморие. Наблюдаваме и голям интерес за покупка на имот в комплекса от страна на българи, а руските собственици все още не продават масово своите ваканционни имоти. Вторичният пазар в "Санта Марина" е около 10%, което позволява да се поддържат цени от около 1100-1200 евро/кв. м", коментира Захариев.

Приходите от предстоящия сезон вероятно ще бъдат съпоставими с тези от миналата година, но разходите ще са значително по-високи. В контекста на високите цени на енергоносителите, електрическите бойлери в комплекса се подменят с термопомпи, а осветлението - с LED крушки.

Снимка 576907

От управата на ваканционното селище се надяват още тази година да се включат в европейски програми за енергийна ефективност. За началото на сезона са изцяло обновени ресторантите "Вива Маре" и "Аполония", а басейнът пред "Вива Маре" вече е с интегриран отопляем басейн-джакузи с джетове, нови шезлонги и чадъри. Инвестицията във Вива Маре Бийч Хотел възлиза над 8 милиона лева, а в останалите ресторанти и басейни - над 2 милиона лева.

"Санта Марина" предлага пленителна гледка към морето в съчетание с изобилие от зеленина. Ваканционното селище се състои от 80 вили с 1 500 апартамента. Част от него е модерният и смарт "Вива Маре Бийч хотел", който спечели наградата "Сграда на Годината" в категория "Хотели и Ваканционни комплекси" в края на 2021 година.

Градините на "Санта Марина" разполагат с повече от 330 местни и чуждоземни дървесни и храстови видове. На разположение на гостите са 5 плувни басейна, 4 детски басейна, детски кът, спа център, медицински център, тенис корт, игрище за футбол, магазини, заведения, вътрешен транспорт с електрически автобуси, електрически станции за зареждане на автомобили, както и непосредствен достъп до плажовете.

Снимка 576908

"Санта Марина" печели на приза "Сграда на годината" за 2006 г. и е първият български носител на престижната световна награда FIABCI Prix d"Excellence Golden Winner от 2014 г. Ваканционното селище се управлява от FPI Hotels & Resorts с обекти в София, Созопол и Банско.