Редица милионери от САЩ и още шест страни настояват да плащат по-високи данъци. Формираната група се нарича "Милионери за хуманност" и в нея участват над 80 богати личности. Сред тях са наследницата на Walt Disney Абигейл Дисни, бившият управляващ директор в Black Rock Морис Пърл и предприемачът от датски и ирански произход Джафар Шалчи. Техните искания са богатите да бъдат облагани с по-високи данъци, което да помогне за покриването на новите правителствени програми на стойност милиарди долари, насочени срещу последствията от коронавируса, съобщава Bloomberg.

"Днес ние, долуподписаните милионери и милиардери, настояваме нашите правителства да повишат данъците за хора като нас. Веднага. Осезаемо. И за постоянно", се посочва в отвореното писмо на богатите личности. "Ние не подреждаме хранителни стоки на рафтовете в магазините и не доставяме храна за дома. Но ние имаме пари, и то много. А от тези пари сега има голяма нужда", пише още в писмото.

Тяхното послание, което е отправено преди срещата на върха на страните от Г-20 през този уикенд, не е първото по рода си. Дори преди пандемията да създаде необходимостта от ръст на публичните финанси, група от над 200 богати хора, която се нарече "Патриотичните милионери", настояваше за прилагането на по-прогресивна данъчна система. В тази група участваха отново Дисни и Пърл.

В отвореното си писмо "Милионерите за хуманност" предупреждават, че пандемията може да тласне милиони хора в бедност и "да натовари допълнително неадекватните здравни системи, като благотворителността не е отговорът".

"Правителствените лидери трябва да поемат отговорността за събирането на нужните средства и те да се изразходват справедливо. Имаме огромен дълг към хората, които работят на първа линия, в условията на тази глобална битка. Повечето от тези служители са ниско платени спрямо тежестта, с която трябва да се справят", се отбелязва в писмото.