Има няколко неща, които отделят ултра богатите от всички останали. Изследванията сочат, че те са склонни да спортуват редовно, да поддържат здравословна диета, спестяват 10% или повече от доходите си, четат книги, образоват се постоянно и управляват разумно времето си.

Но най-важният - и може би най-пренебрегваният - навикът, който споделят, че им е помогнал да увеличат богатството си, в голяма степен е това, че се ангажират да изграждат ценни отношения с хора, на които искат да приличат, пише CNBC.

Това става ясно от проучване наречено "Rich Habits", в което 5 години са провеждани интервюта и са изследвани ежедневните дейности, навици и черти на 233-ма богати хора (с поне 160 000 долара годишен брутен доход и 3,2 милиона долара нетни активи) и 128 лица с ниски доходи (с най-малко 35 000 долара годишен брутен доход и 5000 долара в ликвидни активи).

Изследването сочи, че ултра богатите и успешни хора са много по-избирателни, когато става въпроса за това кого допускат във вътрешния си кръг. Знаем, че в природата на човека е да се свързва със съмишленици, с които се чувства най-удобно, но почти всички от интервюираните казват, че един от техните основни приоритети е да развиват "стойностни взаимоотношения" и да избягват "токсичните".

Най-богатите хора в историята на света

Най-богатите хора в историята на света

Кой е притежавал 400 милиарда долара?

Хората, които допринасят за тях не е задължително да имат големи банкови сметки, но всички имат високи цели и прекарват голяма част от времето си в опит да ги постигнат.

На база проучването, тези, които допринасят за стойностните взаимоотношения притежават една или повече от следните няколко черти. Те са позитивни, благодарни, лоялни, мотивират останалите, инвестират в развитието си, целеустремени, автентични, влиятелни и любопитни.

Що се отнася до тези, които често допринасят за "токсични взаимоотношения", те обикновено имат много песимистичен поглед върху всичко и рядко поемат отговорност за обстоятелствата в живота им.

Заможните хора гледат на взаимоотношенията си като на дървета: за да израснат корените им, те трябва да бъдат подхранвани. Милиардерите Бил Гейтс и Уорън Бъфет са съгласни с това, че като изберете подходящата група приятели, можете да стимулирате себе си да постигате по-големи професионални цели. "Ще се движите в посоката на хората, с които общувате", споделя веднъж Бъфет.

За да се уверите, че дадени взаимоотношения процъфтяват и се движат в добра посока с течение на времето, ще ви отнеме много работа и ангажименти. Тук са четирите най-често срещани неща, които милионерите от проучването правят всеки ден, за да задълбочат и поддържат добрите си контакти:

Обаждат им се често: Тук става въпрос за събиране на информация, като същевременно наистина опознавате другия човек.

Обаждат се за рождени дни: Когато се обадите да честитите на някого рождения ден, вие показва, че този човек е важен за вас.

Обаждат се за житейски събития: Обажданията към хора, на които им се е родило бебе, сключили брак и т.н. са важни и няма да бъдат забравени.

Поддържат добра мрежа от контакти: Участието в или управлението на бизнес, нестопански или търговски организации е от изключително значение за успеха. Така се срещате с влиятелни и ценни личности.

Ние сме толкова успешни, колкото хората, с които прекарваме най-много време. Затова, ако искате да бъдете по-заможни, е добре да оцените различните си взаимоотношения и да определите дали те са стойностни или токсични.

Кои ще бъдат първите трилионери в света?

Кои ще бъдат първите трилионери в света?

И кога те ще забогатеят достатъчно, за да влязат в тази категория