Елизабет Холмс беше призната за виновна в измама във връзка с компанията й за кръвни тестове Theranos, която се срина след сериозен скандал. Холмс е призната за виновна по четири от 11-те повдигнати обвинения, включително измама и заговор, пише Bloomberg.

37-годишната жена е изправена пред максимална присъда от 20 години затвор, въпреки че вероятно ще получи много по-малко. Холмс вероятно ще обжалва тази и следващите присъди.

Холмс е призната за виновна, че е измамила инвеститори да повярват в разработката на революционен уред в медицината от нейната компания - уредът "Едисън", който според приписваните му характеристики може чрез капка кръв да открие много заболявания. Въпреки, че беше призната за измама, тя все пак е оправдана по обвинения, свързани с измама на пациенти, платили за нейните тестове.

Лъжа за 9 милиарда: възходът и падението на детето чудо Елизабет Холмс

Лъжа за 9 милиарда: възходът и падението на детето чудо Елизабет Холмс

Тя е само на 19, когато основава биотехнологичната си фирма. Редица прочути хора вярват в нея и влагат милиони. Накрая всичко се оказва огромна лъжа. Това е историята на възхода и падението на детето чудо Елизабет Холмс

От главен изпълнителен директор на своята компания и знаменитост, Холмс се превръща в осъден престъпник. Това е най-голямото падение в историята на Силициевата долина. Съдът обаче е категоричен, че Холмс е лъгала инвеститорите в продължение на няколко години за точността и възможностите на устройствата за кръвни тестове на Theranos.

До 2015 г. Холмс беше смятана за най-младата жена милиардер, но същата година Wall Street Journal публикува материали, сочещи недостатъци в технологията Theranos. Това накара регулаторите да обявят машините като опасни за здравето на хората, които се тестват с тях.

Апаратът за кръвни анализи представлява черна кутия, като само няколко капки кръв са нужни, за да може уредът да извърши около 240 различни анализи на кръвта, според рекламите на компанията. B ĸpaйнa cмeтĸa oбaчe ce oĸaзвa, чe "Eдиcън" oпpeдeля c тoчнocт caмo eднo - дaли няĸoй имa xepпec.

По време на съдебния процес Холмс свидетелства за това, че е била тормозена сексуално от бившия си приятел и бивш президент на Theranos Рамеш Балвани.

През 2018 година бяха повдигнати обвинения и срещу Балвани, също за измама, който не се призна за виновен и отрече твърденията за злоупотреба.