На работното място минава повече време, отколкото прекарваме дори с близките си. Колегите оказват влияние върху това дали харесваме работата си, но не са определящ фактор, пише CNN.

"Често добрите резултати зависят от разбирателството или липсата на такова с нашите колеги", казва Лин Тейлър, експерт в отношенията на работното място и автор на "Tame Your Terrible Office Tyrant". По думите ѝ не трябва да се сприятеляваме с всеки, но за общия интерес е важно поне да се разбираме.

Среща на неутрална територия

Тейлър съветва да обядвате или вечеряте с колеги, за да разберете къде се корени проблемът. Така ще можете да си изясните нещата. Тя обяснява още, че не е добре да започвате разговора директно с въпрос, свързан с работата, а първо да обсъдите по-неангажираща тема. Ако все пак се окаже, че има неразбирателство, авторката предлага да използвате фрази, като "За да подобря работата си, имам нужда ти да..." и "Затруднява ме, когато ти..."

Поставете граници

Ейми Хаким, практикуващ психолог в тази област, обяснява, че няма как да контролирате поведението на някой друг, но можете да промените начина, по който се справяте с дразнещото държание. За пример дава ситуация, в която ръководител изисква да отчитате резултатите редовно, но това на вас ви пречи да се концентрирате. Решението е предварително да подготвяте данните или да направите споделено пространство, където останалите могат да виждат резултатите, без да се налага да ги представяте индивидуално. По този начин ще спестите и време.

Намерете си убежище

Контактът с определен колега все пак може да бъде непоносим. В такъв случай, Хаким предлага да помолите шефа си, да не ви се засичат смените или да работите дистанционно, ако има такава възможност. Друг вариант за облекчаване на ситуацията, според експерта, е да ограничите максимално контакта с въпросния колега, докато сте в офиса.

Запомнете: Не е задължително да ставате приятели

Лин Тейлър казва, че често има случаи, в които вие сте интроверт, а вашият колега екстроверт, а на тях им е в природата да обсъждат всичко и да говорят прекалено. Докато вие сте абсолютната противоположност.

"В един офис има различни персоналности. Можете да се опитате да разберете личността на всеки един и да го уважавате именно заради различията", допълва Тейлър.

"Опитайте се да разговаряте с колегите си. Може да откриете нещо общо", пък съветва Пол Уайт, съавтор на "Rising Above a Toxic Workplace: Taking Care of Yourself in an Unhealthy Environment".

Експертите препоръчват да разговаряте за спорт и времето, но да не опитвате с политика, защото вместо да намерете общ език, може да задълбочите неразбирателството помежду си.