9000 американци, заети в обществения сектор на Ню Йорк са в принудителен неплатен отпуск заради отказ да изпълнят заповедта на властите да се ваксинират срещу Covid-19, пише New York Times. Около 9 от всеки 10 служители, за които заповедта се отнася, са се ваксинирали.

"Искам да благодаря на всички, които вече се ваксинираха. Благодаря ви, че го направихте. Благодаря, че направихте възможно това да продължим напред", заяви кметът на града Бил де Блазио.

Мярката за задължително ваксиниране на служителите на Ню Йорк влезе в сила в понеделник на фона на отказа на част от тях да се ваксинират. Сред тях са полицаи и пожарникари.

100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

Това гласят новите мерки на президента на страната

Съгласно въведените от градските власти правила - служителите, които не са се ваксинирали, ще бъдат оставени без заплащане. Ню Йорк се подготвя за възможен недостиг на кадри, като ще разчита на това, че ваксинираните служители ще работят допълнително, за да покрият работните графици.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че най-важният приоритет на градските власти е да спрат разпространението на заразата, която продължава да отнема живота на местни жители.

В администрацията и други структури от обществения живот на Ню Йорк са заети над 300 000 души.