Петрол за около 150 милиона долара е бил откраднат от най-голямата рафинерия на Shell в света. Престъплението е извършено в рамките на няколко години, предаде Reuters.

Почти една година след проверките, които доведоха до дузина арести, включително на няколко бивши служители на местното подразделение на Royal Dutch Shell, сметките показват, че около 340 000 тона дизел са били откраднати от рафинерията в Пулау Буком в Сингапур от 2014 г. насам.

Първоначалнит обвинения, повдигнати през първите няколко месеца на разследванията, сочеха за кражба на стойност около 10 милиона долара петрол. Други обвинения през май повишиха сумата до общо 40 милиона долара.

Говорител на Shell каза, че компанията е "разочарована", добавяйки, че работи с разследващите и е предприела мерки за избягване на повторни инциденти в съоръжението в Пулау Буком, което се намира точно южно от главния остров на Сингапур.

"Те включват по-строг мониторинг на продуктите, движещи се в и от Буком, затягане на процедурите за управление на корабите и засилване на обучението по етика и съответствие", заяви говорителката в изявление по електронна поща до Ройтерс в четвъртък.

Югоизточна Азия е гореща точка за незаконна търговия с горива, с многобройните ѝ острови, които осигуряват покритие за дребномащабна контрабанда на петролни продукти през границите. Но честотата и дързостта на кражбите в рафинерията на Shell, някои, от които са се случвали през работното време, се открояват.

"Горивото е едновременно повсеместно и неоткриваемо, което прави кражбата му привидно нискорискова криминална операция в сравнение с нещо като контрабанда на наркотици или трафик на оръжие, където притесненията от залавяне е много по-висока", казва Иън Ралби, експерт по морската престъпност, към Атлантическия съвет и към ООН.

"Това фалшиво чувство на сигурност води до някои доста дръзки форми на кражба".

Кражбите на гориво може да струват 133 млрд. долара годишно в световен мащаб, според оценките на отрасъла, въпреки че Ралби казва, че тази цифра може да е консервативна.

Случаят в Сингапур изглежда може да се проточи, като се има предвид рутинното добавяне на нови обвинения и промени в по-старите. Полицейското разследване все още продължава.

"Ние сме на етап, в който обвиненията все още се преразглеждат ... съвсем далеч от окончателна присъда", каза Хо Лиен, адвокат в Rajah & Tann, представляващ един от обвиняемите бивши служители на Shell, Кай Джи Жонг.

Освен бившите служители на Shell, са повдигнати обвинения срещу бивши служители на един от най-големите доставчици на корабни горива в Сингапур, Sentek Marine & Trading Pte Ltd; сингапурец, който е работил за Intertek, дружество, регистрирано във Великобритания, специализирано в осигуряване, включително за горивни продукти; и трима виетнамски граждани, за които се твърди, че са получили крадено имущество на борда на корабите.

$100 милиона нови банкноти изчезнаха в Либерия

$100 милиона нови банкноти изчезнаха в Либерия

Сумата е равна на около една пета от годишния бюджет на африканската държава