Румънският национален превозвач e поредният, който възобнови редовните си полети до Международното летище София. Авиокомпанията спря да лети по линията преди повече от година, заради пандемията, причинена от COVID-19.

"Полетите между двете балкански столици са от голямо значение, защото те допринасят за развитието на туризма, търговските и бизнес отношения, както и за укрепването на добрите връзки между България и Румъния", подчертава Хесус Кабайеро, който е изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на софийското летище.

Румъния одобри спасителен заем от €130 милиона за авиокомпаниите Tarom и Blue Air

Румъния одобри спасителен заем от €130 милиона за авиокомпаниите Tarom и Blue Air

Хиляди служители са остани без работа заради кризата в двете компании

През юли авиокомпания Tarom ще лети мужду София и Букурещ в понеделник и четвъртък, а от август добавя още два полета седмично - в сряда и петък.

Румънската авиокомпания пострада сериозно заради пандемията, така както и всички останали по света. През април тази година румънското правителство одобри отпускането на спасителни заеми за националната авиокомпания, както и за Blue Air в размер на 130 милиона евро, за да им помогне да преодолеят кризата, свързана с коронавируса.

Повече от 1000 от общо 2000 служители в Tarom бяха останали без работа, като мярка на компанията за намаляване на разходите.

Tarom въвежда 4-дневна работна седмица за всичките си служители

Защо румънският авиопревозвач Tarom въвежда 4-дневна работна седмица в разгара на сезона?

И намалява заплатите им

В началото на този месец Tarom въведе 4-дневна работна седмица за всичките си служители и намали заплатите им. Местните издания Economica.net и Romania Insider посочиха, че тези действия са изненадващи заради очакваното покачване на активността през летния сезон след влизане в сила на ваксинационните паспорти в Европейския съюз. Вероятно обаче румънската компания, както и повечето авиокомпании в света, все още е далеч от окончателно излизане от кризата.