Европейската комисия адаптира законодателството за мобилните комуникации в съответствие с най-новите стандарти, като посочи определени 5G честоти, които ще могат да се използват по време на полет.  Това ще позволи на авиокомпаниите да осигурят на пътниците си удобството да използват пълния потенциал и всички функции на телефоните си, точно както при наземните 5G мобилни мрежи, съобщават международните агенции.

"5G ще позволи иновативни услуги за хората и възможности за растеж за европейските компании. Небето вече не е ограничение, когато става дума за възможности, предлагани от супер бърза връзка с голям капацитет", заяви Тиери Бретон - еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

Писането на съобщения, телефонните разговори и преносът на мобилни данни на борда на самолетите ще бъде възможно след инсталирането на специално мрежово оборудване, наречено "пико-клетка". То ще свързва чрез сателитна връзка самолета и наземната 5G мрежа.

Премахване на ограниченията за течности в ръчния багаж

Ограниченията за превоз на течностите в ръчния багаж във Великобритания скоро може да бъдат премахнати благодарение на високотехнологичните 3D скенери. Това обяви BBC, цитирайки свои източници. Те съобщават, че властите обмислят въвеждането на новото оборудване до средата на 2024 година. Според експерти от авио бранша, има голяма вероятност след Великобритания и Европейският съюз да премахне ограниченията за течности.

"Задължителните" вещи в багажа ни при полет със самолет

"Задължителните" вещи в багажа ни при полет със самолет

Те могат да спестят (доста) неудобства

Към настоящия момент пътниците могат да носят в ръчния си багаж течности с обем не повече от 100 ml - при проверката на летището контейнерите трябва да бъдат опаковани в малка прозрачна найлонова торбичка и поставени отделно от останалия багаж върху лентата на скенера. Максималният обем течности в този случай не трябва да надвишава 1 литър на човек.

Правилото беше установено през 2006 година, след като британската полиция разкри заговор за взривяване на 10 самолета с експлозиви, скрити в бутилки с напитки. Оттогава ограниченията върху превоза на течности действат в световен мащаб.