Търсенето на жилища в Америка на цена над 1 милион долара или повече, продължа да се ускорява и в началото на 2021 година, предава Mansion Global.

Над 10% от търсенето на жилища в портала Redfin са били за имоти с цена над 1 милиона долара. Това е най-високият дял, който сайтът е регистрирал някога. За сравнение през януари 2020 -а този тип търсения са били около 8,5%.

Има някои причини, които покачват търсенето на домове за над 1 милиона долара в САЩ и една от тях е апетитът за по-просторни жилища на фона на блокировките.

Скок в цените

Междувременно цените на жилищата в Америка са нараснали с най-бързия си темп в историята от началото на статистиката, стимулирани от най-ниските лихви по ипотечните кредити в историята. С близо 15 на сто е скочила средната цена на еднофамилните жилища - до 315 000 долара през четвъртото тримесечие. Най-голям ръст на цените от 21%, е отбелязан в североизточните щати.

Както се очаква, търсенето на домове за над 1 милион долара е най-вече в по-скъпите градове в страната. Почти половината от всички търсения са за жилища в Сан Франциско и Сан Хосе, Калифорния.

"Преди всичко над 1,5 милиона долара щеше да остане на пазара в продължение на  седмици, но това вече не е така," казват експерти от агенцията за недвижими имоти в Сиатъл Redfin Bliss Ong. "Дори в диапазона от 2 милиона долара домовете се продават през първата седмица, в която са обявени на пазара."