Летните Олимпийски игри, които ще се проведат в Токио през 2020 година ще доведат в Япония много чуждестранни посетители. Столицата обаче не е подготвена да побере толкова хора, тъй като няма достатъчно хотели.

Според Agency France Presse местното управление в Токио търси круизни кораби, които да използва като плаващи хотели по време на спортното събитие. Те ще бъдат разположени на доковете в столицата и в близост до пристанището Йокахама.

Въпреки бума в строителството Токио ще има недостиг на близо 14 000 стаи, за да настани пристигащите чужденци.

С идеята вече се е ангажирала най-голямата японска туристическа агенция JTB, която е осигурила 1011 кабини от линията круизи Sun Princess. Те са луксозно оборудвани с всичко необходимо - от джакузи до кино.

Агенцията предлага комбинирани пакети със стаи в круизните кораби и билети за Олимпийските игри, но те не са никак евтини.

Две нощувки в стая с балкон и допълнение към тях билет за футболен мач на Олимпийските игри струва 200 000 йени или 1 850 долара. А резервация за стая, голяма 50 квадратни метра и бейзболни билети излиза 724 000 йени или 6700 долара.

Друг кораб, който може да предостави каютите си за периода на олимпиадата е Еxplorer Dream, разполагащ с 928 кабини. Той се намира в западния залив на Токио.

Местното управление в Токио обаче търси още кораби, които да ангажира по време на спортното събитие. Хотелиерският бизнес в Япония е забранил да се отдават стаи без прозорци, а на корабите не всички каюти имат такива. Министерството на здравеопазването позволи да се настаняват туристи в кабини без прозорци по време на големи събития.

Въпреки това само няколко круизни кораба няма да бъдат достатъчни. Все още не е ясно и колко точно туристи могат да се отправят към столицата заради Олимпийските игри, тъй като освен наплива, се очаква пък други гости да не искат да се сблъскват със суматохата.

Управлението в Токио може да приеме тази политика за постоянно, за да има достатъчно място за туристи по време на други важни събития. Плановете на общината са да отвори пристанищен терминал преди стартирането на Олимпиадата.