От заставането на президентския пост един от приоритетите на Доналд Тръмп е да накара местните гиганти да преместят по-голямата част от производството си в Щатите за сметка на развиващите се пазари, като Китай. И така "да направят Америка отново велика".

Сред компаниите, критикувани от него заради това, че правят част от продуктите си извън САЩ, е Apple. В средата на тази седмица обаче американския държавен глава е посетил един от ключовите подизпълнители на производителя на iPhone - компанията Flex, която сглобява новите модели Mac Pro.

По време на събитието Доналд Тръмп коментирал, че "отварянето" на новия завод на Apple е от особено значение. Истината обаче е, че производствената база не само не е на компанията, но и тя не е нова, а работи вече 6 години.

"Ние виждаме началото на един много мощен и важен завод", са били думите на президента по време на посещението, придружаван от главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, пише Yahoo Finance.

"Винаги ще говоря за Apple, че искам да виждам компанията да строи заводи в САЩ и това всъщност се случва", е заявил още той.

По-късно в профила си в Twitter Доналд Тръмп написа: "Днес отворихме важна производствена база на Apple в Тексас, която ще върне високоплатени работни места обратно в Америка".

От New York Times обаче излязоха с опровержение, в което се казва, че във въпросния завод се правят продукти за Apple от 2013 година и той е собственост на Flex, а не на производителят на iPhone.