Много хора в Сан Франциско са се научили да претърсват отпадъците на милионерите и милиардерите, които живеят там. И продават откритите на бунището ценности, които могат да им докарат между 30 и 40 долара на ден, разказва The New York Times.

В своя репортаж от изданието говорят с един от тези хора - Джейк Отра. Той е 56-годишен военен ветеран, живеещ в осигурено от местните власти жилище в близост до имението на Марк Зукърбърг, изчислявано на грубо 10 милиона долара.

Отра разказва, че в боклука на семейство Зукърбърг той е откривал скъп сешоар и кафе-машина, които все ще работят. Сред находките му е бил и iPad. Той признава, че продава всичко годно за работа срещу между 30 и 40 долара на ден.

От The Times посочват, че събирането на вещи, които вече са били изхвърлени, е нелегално в Калифорния, тъй като съдържанието в кошчетата за боклук са собственост на фирмите, отговорни за събирането и транспортирането му до бунищата.

Въпреки това тази дейност набира популярност в един от най-богатите градове в Щатите, където разликата между доходите на бедното и на заможното население е огромна.

Заради това и все повече жители там в търсене на допълнителни пари се занимават с претърсване на отпадъците.

Друг човек, занимаващ се с това, признава, че е успял да спечели 1000 долара само от няколко неща, открити в кофата на богато семейство. Той разказва в блога Financial Panther, че е успял да спечели тази сума от една малка кафе масичка, бар столове и нови маркови дрехи, изхвърлени с етикетите.

За някои хора откриването на ценни неща в боклука е не просто хоби, а начин на живот. Преди време The New York Post разказа историята на една жена, която има милиони в сметката си, но също се занимава с това за забавление.

Американската милионерка, която събира боклуци в Ню Йорк и печели по $20 на ден от това

Американската милионерка, която събира боклуци в Ню Йорк и печели по $20 на ден от това

Неин имот за 1 милион долара е необитаем, защото е претъпкан с отпадъци