Централната банка на Ямайка празнува икономическото развитие на страната с реге видео, в което обяснява на гражданите нуждата от стабилна инфлация.

Видеото е поредното, с което институцията се опитва да обясни своята политика на разбираем език. В кадър е суперзвездата в регето Таръс Райли, който казва, че "инфлацията е като робството - трябва да се отървем от нея". "Искаме инфлацията да е ниска, за да можем да планираме и просперираме. Но ако падне твърде ниско, не можем да растем", пее той.

И допълва, че ниската инфлация за икономиката е като бас линията за регето.

През последните години централната банка наистина успя да помогне за съживяването на ямайската икономика, пише AP. През април инфлацията бе 4% на годишна база, а през май - 4,8%, като целта е между 4 и 6%. Правителството успя да намали дълговете си от 150% от БВП преди 7 години до под 100% тази година, а безработицата падна до невиждани в страната нива от 8%.

През последните 18 тримесечия икономиката расте - но твърде бавно. За цялата 2018 г. експанзията е 1,9 процента, като критиците посочват като основни причини престъпността и остарялата инфраструктура.

Може да видите последното видео долу, а това от декември 2018 г. - тук.