Японският милиардер Юсаку Маезава ще бъде първият турист посетил Международната космическа станция (МКС) от 2009 г. насам, пише Forbes.

По- рано стана ясно, че той си партнира с Илън Мъск в проекта #dearMoon, в който той и още осем други цивилни ще отидат на няколкодневно пътуване около Луната.

Според компанията Space Adventure Маезава и неговият асистент Йозо Хирано планират да излетят със "Союз" MS-20 от космодрума Байконур на 8 декември 2021 г. Двамата ще прекарат 12 дни в Космоса. Те ще върнат на Земята на 20 декември 2021 година.

"За нас е чест да дадем възможност на Маезава да лети в Космоса", каза председателят и главен изпълнителен директор на Space Adventures Ерик Андерсън. "Това е първата първата туристическа мисия до МКС от десетилетие! " През 2009 Гай Лалиберте, който е съосновател на Cirque du Soleil прекара там 12 дни.

Освен това за първи път две от трите места на борда на руската капсула "Союз" ще бъдат заети от туристи. С туристите ще лети космонавтът Александър Мисуркин, който е бил вече три пъти в Космоса.

След този космически полет и след осъществяване на проекта dearMoon Маезава ще бъде единственият турист, посетил космоса два пъти.

По непотвърдена информация, предишните космически туристи са платили между 20 и 35 милиона долара на човек за 8-12 дни в Космоса.