По-лесно е да бъдете обективен, когато трябва да решите какви акции да купите. Преди да инвестирате пари, можете да използвате списъци с акции, скрининг на акции и рейтинги на акции, за да идентифицирате най-добрите акции за закупуване и наблюдаване.

Но след като притежавате акциите и влезете в играта, вашата психология се променя. Налице са емоции както на алчност за големи печалби, така и на страх от големи загуби. Тези емоции могат да замъглят вземането на решения. Това прави по-трудно поддържането на безпристрастен, обективен поглед върху това кога да се продават акциите.

За да останете здраво стъпили на земята и с правилно мислене, имайте предвид тези осем "тайни".

Всеки прави грешки. Просто не забравяйте да ограничите загубите.

Дори най-добрите инвеститори понякога губят. Но те не се отдават на безпокойство, тъй като акциите падат още повече. Бързо намаляват загубите си и продължават напред. Оставете егото и гордостта си пред вратата. Не позволявайте на загуба да ви застигне - нито психически, нито финансово.

Ако не продадете твърде рано, ще продадете твърде късно.

За да заключите солидни печалби, продавайте, докато вашите акции все още се покачват. Както каза основателят на IBD Уилям Дж. О'Нийл, "Вашата цел е да постигнете значителни печалби и да не се вълнувате, оптимистично, алчно или емоционално увлечено, когато напредъкът на вашите акции става по-силен." Следването на правилото за продажба 20%-25% може да ви помогне да направите това. На бичи пазар акциите с водещ растеж като Nvidia и Meta могат, разбира се, да работят по-дълго от очакваното. Но заключването на някои печалби по пътя позволява на инвеститорите да защитят част от тези печалби. Освен това намалява риска от връщане на твърде много при продължително оттегляне.

Имайте план за продажба, преди да купите.

Истинската драма започва, когато дойде време за продажба. Ако нямате правила за продажба и план за излизане, лесно е да замръзните и да не предприемете действия, когато е необходимо. Ако вашите акции се покачват, може да станете алчни и да пренебрегнете определени сигнали за продажба и предупредителни знаци. Освен това, ако сте на загуба, можете да направите рутината "задръжте и се надявайте". Молиш се да отскочи обратно - докато продължават да падат. Останете на земята и дръжте емоциите си настрана, като имате план за продажба предварително. Запишете вашите целеви продажни цени както за вземане на печалби, така и за намаляване на загубите.

Не позволявайте приличната печалба да се превърне в загуба.

Ако имате добра печалба от, да речем, 10%, 15% или повече и акциите започнат да намаляват, не позволявайте тази печалба да изчезне напълно. Много по-малко разочароващо е да видите как 15%-20% печалба се превръща в 5%-10% печалба, отколкото да видите как се превръща в 10% загуба. Винаги можете да купите акциите обратно, ако показват подновена сила и формират подходяща точка за купуване.

Не се женете за акциите си. Просто излизайте с тях!

"За добро или за лошо, за по-богати или за по-бедни" е благороден и утвърден от времето подход към брачната вярност, но е лоша идея, когато става въпрос за инвестиране в акции. В повечето случаи е по-добре да вземете добра печалба, докато я имате. И никога не се колебайте да се разделите и да се предпазите от лоша връзка, ако има ясни признаци на проблеми.

Първо продайте губещите си акции.

Когато изграждате печеливш баскетболен отбор, не бихте заменили всичките си топ играчи за куп играчи на пейката. И все пак много инвеститори правят точно това. Те продават акции, в които имат добра печалба, и държат тези, които показват загуба. Освен това те смятат, че голяма печалба е точно зад ъгъла. Това обикновено е само пожелателно мислене. Направете обратното. Продайте своите губещи и използвайте тези пари - при условие че пазарната тенденция е благоприятна - за да добавите победители към списъка си или да инвестирате повече пари в най-добре представилите се, които вече притежавате.

Когато купувате акции, фокусирайте се както върху основите, така и върху борсовата диаграма. Когато продавате, фокусирайте се върху графиката.

Казват, че гледката е страхотна отгоре и това често се отнася и за акциите. Предупредителните знаци обикновено се показват в борсовата диаграма - т.е. технически анализ - преди да се появят в основите на компанията. От решаващо значение е да използвате както технически, така и фундаментален анализ, когато купувате акции. Същото важи и за вземането на решение кога да се продадат акции. Съсредоточете се върху диаграмата и техническия анализ, като действие на цена и обем и поведение около ключови пълзящи средни.

Най-важното правило за продажба е да купувате в точното време.

Много често срещана грешка, особено за начинаещи инвеститори, е купуването в неподходящ момент. Някои няма да обърнат внимание на времето на пазара и ще купуват по време на пазарна корекция, когато повечето акции падат. Или ще пренебрегнат техническото действие в борсовата диаграма и ще купят твърде рано или твърде късно. Така че, преди да закупите акции, уверете се, че три ключови фактора са налице - пазарна тенденция, големи печалби, движени от нещо ново, и институционална подкрепа. Това ви помага да влезете в правилния момент, като шансовете за успех са във ваша полза.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.