Биткойн е подходящ актив да вложите парите си, ако сте млад инвеститор на възраст между 25 и 35 години, според милиардера Тим Дрейпър, цитиран от изданието FOX Business в сряда. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация има обща стойност 157.5 милиарда долара според CoinMarketCap.com.

Дрейпър смята, че това е ключът за милениали, които искат да се уверят, че имат достатъчно пари за пенсиониране.

"Гледате биткойна и си казвате: "Ей, това е страхотно, защото това не е Oldsmobilе-а на баща ми", коментира Дрейпър в телевизионното предаване FOX Business. "Банковата ни система е Oldsmobile, при това старият Oldsmobile."

Дрейпър обвини банковата система, че поставя милениали в дългове в размер на стотици хиляди долари.

"Нещата не работят много добре за младите", добави Дрейпър. "С настоящите заплати те не могат да го изплащат. Това е наистина труден момент и те станаха наематели, а не купувачи, защото така им се налага."

Поради това Дрейпър посочва биткойна като опция за инвестиране в нещо "децентрализирано".

"Започнете да изграждате своята империя в новия модел, който не изисква да плащате 2.5 до 4 процента всеки път, когато прекарате кредитната си карта в някоя банка или на друго място и не изисква всички тежки и тежки правила, които имаме всички, обвързани с долара", мотивира се още Дрейпър. "Мисля, че ако наистина искате да поставите нещата в ред, трябва да погледнете към биткойна или друга криптовалута".

Дрейпър напомни на милениали, че това, което може би е работило за "баща им или дядо им", няма да работи за тях. Той каза, че спестяването на пари - "пени по пени", няма да работи за подсигуряване на спокойни старини, както е работило за нашите родители.

"Ако си милениали, то света е пред теб", каза Дрейпър. "Как ще изглежда бъдещето? Вече няма да бъде локално. Ще бъде глобално. Няма да бъде обвързано с географските граници. Ще бъде отворено."

И все пак, въпреки ентусиазма на Дрейпър, милениали и други потенциални купувачи трябва да са наясно, че биткойнът - почти от създаването му - е изключително променлив.

Криптовалутата има средно ниво на променливостта от 63 процента за последните шест месеца. Sамо погледнете представянето му през януари в реални цифри, когато пазарът отново отвори. На 2-ри януари биткойнът бе при ниво от 6 867.49 долара. Само 16 дни по-късно той достигна нива на търговия от 9 134.48 долара. Към днешна дата най-голямата криптовалута се разменя при нива от 8 635.98 долара.

САЩ, Китай и състезанието за дигитална валута

Но Дрейпър вярва, че най-лесният начин за участие в световната икономическа система е "да може да се движи свободно и да движи свободно капитала и благата по целия свят".

Биткойнът е цифрова валута, която не е обвързана с никоя банка или правителство. Подобно на паричните средства, той позволява на потребителите да харчат или получават пари анонимно; подобно на други услуги за онлайн разплащане, също така им позволява да правят това по интернет. Има и други виртуални валути, но биткойнът е най-популярният.

Биткойните са основно линии на компютърен код, който се записва в блокчейна всеки път, когато пътува от един собственик към друг. Сделките могат да се извършват анонимно, което прави валутата популярна сред либертарианците, техно ентусиастите, спекулантите и престъпниците.

Не всички обаче са съгласни с възхваляването на криптовалутата от Дрейпър. Всъщност Нуриел Рубини, икономистът, известен като д-р Дум, който точно прогнозира финансовата криза през 2008 г., каза на банковия комитет на Сената в края на 2018 г., че криптовалутата представлява "майката на всички измами".

Според доклад на Coincodex САЩ е сред водещите страни по дял на потребителите на биткойни. Стойността на един биткойн в момента се движи около 8 672 долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на биткойн.