След мрачната 2022 г., изглежда, че над крипто валутите отново изгрява слънце. Особено отчетливо се вижда това в едно от най-напредналите в технологично отношение общества в света - това в Южна Корея. Пазарът на виртуални активи в страната отбелязва ръст на капитализацията с 46% през първите 6 месеца от началото на годината, става ясно от данни, цитирани от агенция "Йонхап".

Според Комисията за финансови услуги крипто и останалите виртуални активи в Южна Корея са на стойност от 21,1 млрд. долара. Печалбите на борсите и останалите оператори в страната са се увеличили с 82%, а депозитите - с 11%.

Инвеститорите, които изтеглиха $500 милиона от крипто продукти

Инвеститорите, които изтеглиха $500 милиона от крипто продукти

85% от отлива на средства са в Биткойн

Общо 622 различни крипто валути са се търгували на корейския пазар, като сред тях са Bitcoin, Ether, Ripple и Dogecoin. 169 са новите виртуални активи, а търговията със 115 е била спряна с цел предпазване на инвеститорите, твърде висок риск и други.

Картината и в глобален план изглежда добре - с ръст на крипто пазара от 53 на сто и скок в цената на Bitcoin с 81% през юни в сравнение с края на 2022 г.

Има и лоши новини

Средната стойност на транзакциите в крипто борсите в Южна Корея спада леко в периода януари-юни в сравнение с миналата година.

Как да избегнем крипто рисковете: регулаторите имат нов план

Как да избегнем крипто рисковете: регулаторите имат нов план

Макроикономическа и финансовата стабилност?

Търгуващите с крипто също са намалели - с 210 000 до 6,06 млн.

Правителството планира приемането на законодателство, което да предпазва инвеститорите в крипто. Текстовете предвиждат глоби и ефективни присъди за машинации в търговията с виртуални активи.