Япония, третата най-голяма икономика в света, излиза в безпрецедентна 10-дневна почивка. Страната на изгряващото слънце се готви за новата ера Рейва, чието начало ще бъде поставено с коронясването на престолонаследника принц Нарухито.

Пивоварни, хотели, търговци, ресторанти и други се очаква да получат бонус от почивката, която започва от 27 април и продължава чак до 6 май.

Рекордните 24,7 милиона души - около една пета от населението на страната - се очаква да пътуват, според туроператорксата агенция JTB Corp., пише Reuters.

"Японците са в празнично настроение", казва Йоши Хори, говорител на пивоварната Asahi Group, която увеличи производството на някои марки с 5-10 процента. "Мислим, че този празник ще увеличи потребителските разходи".

За да отбележи новата ера, чието име означава добър късмет и хармония, правителството пуска и ограничени количества сувенири.

Очакваното повишение на икономическата активност от дългия празник ще подкрепи растежа на икономиката за второто тримесечие и ще даде на правителството на премиера Шинцо Абе още една причина да одобри планираното увеличение на данъците през октомври, смята Хидео Кумано, главен икономист в Dai-ichi Life Reasearch Institute. Той изчислява, че японците ще похарчат за пътуване в страната с 30 процента повече спрямо година по-рано до 1,48 трилиона йени (€10,76 милиарда.

Общите разходи на потребителите през почивните дни ще се покачат до 7,6 процента спрямо година по-рано и ще допринесе за БВП с четвърт процентен пункт.

Историята на Тадаши Янай - най-богатият човек в Япония

Историята на Тадаши Янай - най-богатият човек в Япония

Как успява да изгради цяла империя, тръгнала от магазина на баща му