Правителството на Чад обяви, че е национализирало всички активи и разрешения за проучване и добив на бившето подразделение на ExxonMobil в страната, съобщава "Ал Джазира".

Африканската страна е десета по нефтени запаси на континента и изнася около 90% от добитото на своя територия. ExxonMobil притежаваше 40% от находището "Доба" със 7 нефтени полета, от които излизат общо 28 000 барела дневно. Освен това компанията имаше дял в 1000-километровия нефтопровод до Камерун, който дава възможност за експорт по море.

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка

През декември 2022 г. петролният гигант обяви, че продава своя бизнес в Чад на базираната в Лондон компания Savannah Energy за 407 млн. долара. Правителството обаче обяви, че не приема сделката, защото финалните условия по нея са били различни от тези, които са му били представени по-рано.

Сега от ExxonMobil не коментират, а от Savannah Energy обявиха, че действията на Чад нарушават международното законодателство и ще си търсят правата в Международния арбитражен съд в Париж.

Африка и "черното злато"

Според данни на statista, към 2021 г. нефтените запаси на африканския континент са в размер на 125,3 млрд. барела. Извън Чад, най-големите са в Либия, Нигерия, Алжир, Ангола, Судан, Египет, Конго, Уганда и Габон.

Трите държави, в които е концентрирано над 50% от общото богатство на Африка

Трите държави, в които е концентрирано над 50% от общото богатство на Африка

Богатите страни влияят сериозно върху общото богатство на континента

Общо на година се добиват около 345 млн. метрични тона суров нефт, шистов нефт и др. Това е около 8% от глобалния нефтодобив.

Огромната част от африканските ресурси се изнасят извън континента.